• Οικονομία

    Προσχέδιο προϋπολογισμού: Με δύο σενάρια η ανάπτυξη για το 2021

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Το δεύτερο προσχέδιο προϋπολογισμού της θητείας της καταθέτει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Δύο σενάρια για την ανάπτυξη θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προσχέδιο, κρίσιμες λεπτομέρειες του οποίου γράφονταν ή σβήνονταν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του mononews.gr, τα σενάρια για την ανάπτυξη θα είναι, όπως προαναφέρθηκε, δύο. Το πρώτο θα προβλέπει ανάπτυξη 5,5%-6% για το 2021 και το δεύτερο επιπλέον ανάπτυξη +1,5%, ανάλογα με τη ροή των κεφαλαίων που θα έρθουν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και, βεβαίως, ανάλογα με την απορροφησιμότητα των προγραμματισμένων για τη χώρα μας κονδυλίων. Τα οποία, για το ερχόμενο έτος, δεν αναμένεται να είναι περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Το αισιόδοξο, όμως, είναι ότι τα κεφάλαια αυτά (σ.σ. από τα 32 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2026) αναμένονται στο τέλος του πρώτου ή αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2021, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση, αλλά και όλος ο δυτικός κόσμος, ελπίζει να έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία, μέσω δραστικής θεραπείας ή μέσω ενός αξιόπιστου εμβολίου, χωρίς παρενέργειες και επιπτώσεις.

    Ταυτοχρόνως, θα προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα και την επόμενη χρονιά, της τάξης του 1% με 2%, δηλαδή 1,8 με 3,6 δισ. ευρώ, έναντι 5,5%-6% που προβλέπεται για φέτος. Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί, καθώς υπάρχει συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές για δημοσιονομική ευελιξία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς δεν θα διακατέχεται από αβεβαιότητα κυρίως ως προς το αν θα χρειαστεί νέα ένεση η οικονομία από τις δαπάνες του κράτους για να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κεντρική άποψη όμως, σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, είναι να μην υπάρξουν υπερβολές και η κυβέρνηση να παραμένει στον στόχο υλοποίησης της μεταμνημονιακής εποπτείας για επιστροφή της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα. Όχι με 3,5%, αλλά με περίπου 2,5% ή 2%, αφού κρίνεται ότι αποτελεί έναν στόχο επιτεύξιμο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ισχυρής ανάπτυξης.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, συμβάλλουν οι μειώσεις φόρων που προωθεί η κυβέρνηση. Από το 2021 οι μισθωτοί θα έχουν αύξηση στις καθαρές μηνιαίες τους αποδοχές εξαιτίας της κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης (αλλά και με την επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών).

    Το ίδιο ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα φορολογηθούν με χαμηλότερη φορολογική κλίμακα και ταυτόχρονα δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ