• Οικονομία

    Πρόωρο διαζύγιο από το ΔΝΤ θέλει η Αθήνα – Ακριβά τα δάνεια

    • NewsRoom
    ΔΝΤ


    Την επιθυμία της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, που φτάνουν τα 4 δις ευρώ, σχολιάζει ο γερμανικός τύπος, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, με πολλές γερμανικές εφημερίδες να χρησιμοποιούν τίτλους, όπως «Kalispera, IWF» (Süddeutsche Zeitung), «Υπερβολικά ακριβά τα δάνεια του ΔΝΤ για την Αθήνα» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «Λόγω χαμηλών επιτοκίων: Η Ελλάδα επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων του ΔΝΤ» (Handelsblatt).

    Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική Handelsblatt αναμεταδίδει την επίσημη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη RThess 94,5», που είπε χαρακτηριστικά «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Αθήνα προτίθεται να αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ».

    Η εφημερίδα σχολιάζει περαιτέρω ότι «Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, τα χρέη στο Ταμείο είναι υπερβολικά ακριβά. Το επιτόκιο είναι 5%, ενώ μπορούμε πλέον να δανειζόμαστε στις χρηματαγορές με 3,4%”. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για πιστώσεις ύψους περίπου 4 δις ευρώ, που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ. Όταν αποπληρώνεις πρόωρα, σου απομένουν χρήματα και έτσι έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις τους φόρους, πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών. Μέχρι το 2024, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει ακόμα 9,5 δις ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στα προγράμματα προσαρμογής από το 2010 με συνολικά 32 δις. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων έχουν ήδη αποπληρωθεί από την Αθήνα» σημειώνει η εφημερίδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσακαλώτος: Νωρίτερα η αποπλήρωμή του ΔΝΤ – Σύντομα οι 120 δόσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στηρίζει την πρόωρη αποπληρωμή δανείων στο ΔΝΤ ο πρόεδρος του ESM

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ