• Οικονομία

    Τσακαλώτος: Νωρίτερα η αποπλήρωμή του ΔΝΤ – Σύντομα οι 120 δόσεις

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπληρώσει νωρίτερα του προγραμματισμένου μέρος των δανείων που έδωσε το ΔΝΤ στη χώρα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

    «Περίπου τρία με τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ δανείων του ΔΝΤ επιβαρύνουν την χώρα με επιτόκια που ξεπερνούν το 5% και αποτελούν το ακριβό κομμάτι των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. Ποσοστό που είναι υψηλότερο από αυτό που η Ελλάδα βγήκε πλέον στις αγορές» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

    Αναφερόμενος στις 120 δόσεις ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «δεν θα αργήσουν» διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις «δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης, είναι δικό μας θέμα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί θα κοιτούν να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμών». Παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα όντως υπήρχε μία χαλαρότητα τα τελευταία 30 – 40 χρόνια σε αυτό το πεδίο αλλά «αυτό είναι και δική μας έγνοια».

    Σε ερώτημα για τα κριτήρια, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι «βάζουμε τον πήχη ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας». Αναφέρθηκε σε «ένα έξυπνο σύστημα που θα εντάσσει όσους έχουν πραγματική ανάγκη και που θα αποκλείει τους κακοπληρωτές. Δεν είναι σωστό να μπαίνουν στη ρύθμιση και αυτοί που έχουν χρήματα, όπως έγινε στο παρελθόν».

    Επίσης επισήμανε ότι «πρέπει να επιβραβεύσουμε και τους καλοπληρωτές, όσους με πολύ δύσκολες συνθήκες συνέχισαν να πληρώνουν». Είπε ότι «πρέπει να γίνει ένα σύστημα που να βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύθηκαν την περίοδο της κρίσης».

    Για τον νέο ν. Κατσέλη εκτίμησε ότι «θα δουλέψει πολύ σύντομα μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα». Παραδέχθηκε ότι η διά ζώσης ρύθμιση αργούσε, και η μη μείωση των κόκκινων δανείων είναι κακή για την ροή νέων δανείων προς την οικονομία.

    Για το αφορολόγητο και για το αν θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε να μην ισχύσει η μείωσή του απάντησε ότι «η θέση μου είναι με αυτή που είχα πέρυσι για τις συντάξεις. Θα θυμάστε ότι πέρυσι όταν με ρώταγαν έλεγα κάθε πράγμα στην ώρα του. Και τελικά δεν μειώθηκαν. Δεν είναι της ώρας αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση σε όλα αυτά διαπραγματεύεται με καλό timing. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Κάθε πράγμα στο καιρό του».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η «πονηρή» πρόταση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και οι σκέψεις του υπουργού Οικονομικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυνικός Τσακαλώτος: Όταν παίρνεις δάνειο για σπίτι, παίρνεις και το ρίσκο να το χάσεις!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος: Ξεχάστε τα σενάρια για «δώρο Πάσχα»



    ΣΧΟΛΙΑ