• Οικονομία

    Στηρίζει την πρόωρη αποπληρωμή δανείων στο ΔΝΤ ο πρόεδρος του ESM

    • NewsRoom
    ρεκλινγκ

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ


    Την πρόωρη αποπληρωμή των ελληνικών δανείων προς το ΔΝΤ, στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό, δήλωσε ότι στηρίζει ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα στηρίξει την πρόωρη αποπληρωμή ενός μέρους των ελληνικών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «Ξέρουμε ότι μέρος του χρέους του ΔΝΤ είναι ακριβό. Από τα 9,5 δις ευρώ που απομένει να αποπληρώσει η Ελλάδα στο Ταμείο, τα 3,5 δις ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν με επιτόκιο ύψους σχεδόν 5%, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές». Επιπλέον, ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε «Από τη σκοπιά του ESM, έχει νόημα η πρόωρη αποπληρωμή. Πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις με όλους τους πιστωτές, αλλά από σκοπιά ESM την υποστηρίζω».

    Το Μάιο η εκταμίευση του 1 δις

    Ο πρόεδρος του ESM εκτίμησε παράλληλα ότι, μετά την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων, «θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες και, εάν όλα πάνε καλά, η εκταμίευση θα γίνει όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου».

    «Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος – τα χρήματα αυτά δεν είναι δάνειο, είναι μεταφορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Είναι σημαντικό για εμάς να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, καθώς με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα γίνει πιο εύκολη η αποπληρωμή των δανείων του ESM από την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Handlesblatt: Ο Σολτς απορρίπτει το αίτημα Τσίπρα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τ. Ράις: Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασιστεί μαζί με τους δανειστές



    ΣΧΟΛΙΑ