• Οικονομία

    Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για 12.500 κατοικίες – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη


    Τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στο πρόγραμμα αρμοδιότητας της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη η δαπάνη θα καλύπτεται σε ποσοστό έως 40%, με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ. Θα υπάρχει επίσης οικογενειακό όριο εισοδήματος 40.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπουργική απόφαση θα ορίζεται ότι  για την επιδότηση του ιδιοκτήτη θα απαιτείται να έχει δηλώσει το σπίτι ως κενό στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και το συμβόλαιο ενοικίασης να είναι τουλάχιστον τριετές.

    Όπως ανέφερε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη «θέλουμε ένας ιδιοκτήτης που έχει ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικά και έχει ακίνητη περιουσία 300.000€ να προχωρήσει στην ανακαίνιση μέχρι 10.000€ . Εμείς θα επιδοτήσουμε τη συγκεκριμένη ανακαίνιση έως το 40% αφού όμως το ακίνητο μισθωθεί για 3 χρόνια». Ο όρος τίθεται για να αποφευχθεί το ακίνητο να διατεθεί μετά την ανακαίνιση του για Airbnb. Για το πρόγραμμα θα υπάρξει πρόσκληση σε ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενους στο τέλος Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των πόρων.

    Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στέγαση και ήδη κάθε μήνα καταβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους-νέους εργαζόμενους, οικογένειες κλπ – το επίδομα στέγασης που ανέρχεται από 70 έως και 210 ευρώ. Μόνο για το μήνα Δεκέμβριο δόθηκαν σε 244.976 δικαιούχους 29.704.339 ευρώ για το συγκεκριμένο επίδομα.

    Πρόγραμμα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω

    Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό περίπου 12.500 κατοικιών και την επιδότηση θα την λάβουν όσοι ενδιαφέρονται χωρίς όριο ηλικίας. Στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω” συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

    Η επιδότηση δίδεται για ένα ακίνητο. Το προς ανακαίνιση ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

    Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). Η επιδότηση φθάνει στο 40% με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

    Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης Για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία (1) μόνον αίτηση.

    Όσοι νέοι επιλεγούν θα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 10.000 ευρώ ή έως 40% των δαπανών, εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά, για να φτιάξουν το παλιό τους σπίτι και να το αξιοποιήσουν είτε οι ίδιοι, καλύπτοντας τις στεγαστικές τους ανάγκες, είτε να το διαθέσουν προς ενοικίαση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ασφάλιση κατοικίας: Δώρον άδωρον το μέτρο για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

    Από το χωράφι στο ράφι: Τι φταίει και δεν πέφτουν οι τιμές των προϊόντων – Τι λένε οι παραγωγοί

    Τέλος το έκτακτο επίδομα το Πάσχα στους ευάλωτους – «Μπλόκο» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους



    ΣΧΟΛΙΑ