• Οικονομία

    Πρακτικά FED: Αυξημένη αβεβαιότητα για την πορεία της πολιτικής της

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    «Πιθανές» χαρακτηρίζουν τις μειώσεις επιτοκίων του 2024 οι αξιωματούχοι της Federal Reserve σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής FOMC του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι ίδιοι παρέχουν ελάχιστα στοιχεία για το πώς και το πότε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

    Στη συνεδρίαση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων συμφώνησε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις που εξέδωσαν τα μέλη της επιτροπής αναμένουν κατά πλειοψηφία τρεις μειώσεις έως το τέλος του 2024.

    Ωστόσο, τα πρακτικά έδειξαν πως υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το πώς ή εάν θα συμβεί αυτό.

    «Συζητώντας τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες θεώρησαν το επιτόκιο ως πιθανό στο ή κοντά στην κορύφωσή του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, αν και σημείωσαν ότι η πραγματική πορεία πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η οικονομία», αναφέρουν τα πρακτικά.

    Τούτου λεχθέντος, οι αξιωματούχοι «επιβεβαίωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο η πολιτική να παραμείνει σε περιοριστική στάση για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς τα κάτω με βιώσιμο τρόπο».

    Οι αξιωματούχοι σημείωσαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού.  Ανέφεραν επίσης  ότι οι παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνέβαλαν ουσιαστικά σε ένα κύμα πληθωρισμού που κορυφώθηκε στα μέσα του 2022 έχουν πλέον χαλαρώσει.

    Επιπλέον, ανέφεραν πως υπάρχει πλέον καλύτερη ισορροπία στην αγορά εργασίας.

    Tα πρακτικά της FOMC καταγράφουν πάντως και την αυξανόμενη ανησυχία των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας για τη ζημιών που μπορεί να προκαλέσει η τυχόν «υπερβολή περιοριστική» νομισματική πολιτική στην οικονομία.

    «Στις υποβληθείσες προβλέψεις τους, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι, αντανακλώντας τις βελτιώσεις στις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό, οι βασικές προβολές τους υπονοούσαν ότι ένα χαμηλότερο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα ήταν κατάλληλο μέχρι το τέλος του 2024», ανέφερε το έγγραφο.

    Ωστόσο, τα πρακτικά σημείωσαν έναν «ασυνήθιστα αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας» σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

    «Οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν γενικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές προοπτικές», αναφέρουν  επίσης τα πρακτικά.

    Αρκετά μέλη είπαν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το επιτόκιο των κεφαλαίων σε υψηλό επίπεδο εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, ενώ άλλα από αυτά σημείωσαν την πιθανότητα πρόσθετων αυξήσεων ανάλογα με το πώς εξελίσσονται οι συνθήκες.

    «Οι συμμετέχοντες τόνισαν γενικά τη σημασία της διατήρησης μιας προσεκτικής και εξαρτώμενης από δεδομένα προσέγγισης για τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και επιβεβαίωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο η πολιτική να παραμείνει σε περιοριστική θέση για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς τα κάτω προς τον στόχο της Επιτροπής. », αναφέρεται στα πρακτικά.

    Τα πρακτικά έδειχναν ότι αν και είχε σημειωθεί «σαφή πρόοδος» έναντι του πληθωρισμού (με την εξαμηνιαία μέτρηση των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών να δείχνει ακόμη και ότι ο ρυθμός πληθωρισμού έχει μειωθεί κάτω από τον στόχο του 2% της Fed), παρατηρείται πως η πρόοδος ήταν «άνιση»  σε όλους τους τομείς, με την ενέργεια και τα βασικά αγαθά να κινούνται χαμηλότερα, αλλά οι βασικές υπηρεσίες να εξακολουθούν να κινούνται υψηλότερα.

    Διαβάστε επίσης

    Amazon: Προβλέψεις για επιπλέον κέρδη 5 δισ. από την προώθηση διαφημίσεων

    Disney: Φουντώνει η μάχη των ακτιβιστών επενδυτών

    Ανασχηματισμός: Γιατί «φαγώθηκε» ο Οικονόμου, τι ζητά ο Μητσοτάκης από Χρυσοχοΐδη και Αδωνι



    ΣΧΟΛΙΑ