• Business

    Disney: Φουντώνει η μάχη των ακτιβιστών επενδυτών

    • NewsRoom
    Μπομπ Άιγκερ, CEO της Walt Disney Company

    Μπομπ Άιγκερ, CEO της Walt Disney Company


    Οι ακτιβιστές επενδυτές ValueAct Capital και Blackwells Capital κινήθηκαν την Τετάρτη για να στηρίξουν την Walt Disney, καθώς αμύνεται ενάντια σε μια πρόκληση του διοικητικού συμβουλίου από έναν τρίτο ακτιβιστή επενδυτή, την Trian Fund Management.

    Η ασυνήθιστη ανατροπή στη μάχη για το διοικητικό συμβούλιο της Disney υπογραμμίζει τα υψηλά στοιχήματα στην προσπάθεια ανάκαμψης της εταιρείας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Bob Iger.

    Ο Iger ηγήθηκε της Disney από το 2005 έως το 2020 και επέστρεψε στο τιμόνι τον Νοέμβριο του 2022 καθώς οι επενδυτές τιμώρησαν τη μετοχή της εταιρείας για τριμηνιαία απώλεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τμήμα ροής της και την υποαπόδοση πολλών από τα franchise ταινιών της.

    Η Disney ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με την ValueAct για να την συμβουλεύσει σχετικά με τη στρατηγική και να υποστηρίξει τους υποψήφιους διευθυντές της στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της.

    Ξεχωριστά, η Blackwells είπε ότι έχει προτείνει τρεις διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο της Disney, οι οποίοι, σε αντίθεση με τον Trian, υποστηρίζουν τη στρατηγική της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη αναφορά του Reuters.

    «Η ValueAct έχει ιστορικό συνεργασίας και συνεργασίας με τις εταιρείες στις οποίες επενδύει και ο συν-CEO της Mason Morfit ήταν πολύ εποικοδομητικός στις συνομιλίες που είχαμε τον περασμένο χρόνο», είπε ο Iger.

    Στα τέλη του περασμένου έτους, ο CEO της Trian, Nelson Peltz, πρότεινε τον εαυτό του και έναν πρώην οικονομικό διευθυντή της Disney, τον James Rasulo, στο διοικητικό συμβούλιο της Disney, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως ανθρώπους που χρειάζεται ο γίγαντας των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας για να μειώσει το κόστος, να καταρτίσει ένα σχέδιο διαδοχής CEO και να ανανεώσει τις λειτουργίες ροής του ομίλου.

    Η Trian είπε ότι καλωσορίζει άλλους μετόχους που προσπαθούν να βοηθήσουν στη «διόρθωση» της Disney, αλλά ότι «χρειάζονται τον Nelson Peltz και τον Jay Rasulo ως ανεξάρτητες φωνές και καταλύτες για την πολύ αναγκαία αλλαγή σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο με χρόνια χαμηλή απόδοση».

    Η Blackwells διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι ο Peltz και ο Rasulo θα έπρεπε να κερδίσουν έδρες, σημειώνοντας «αν κάποιος χρειάζεται, είναι οι υποψήφιοι των Blackwells».

    Η εταιρεία χαρακτήρισε επίσης τη συμφωνία της Disney με την ValueAct ως «μια απογοητευτική αμυντική κίνηση… Το να φέρουμε σε όλους τους μετόχους μια πραγματική και καλύτερη επιλογή για τους διευθυντές είναι η απαραίτητη πράξη που θα υποστηρίξει τη μελλοντική επιτυχία της Disney».

    Η ValueAct γνωρίζει την ομάδα της Disney για περισσότερο από μια δεκαετία και έχει έρθει σε επαφή με τη διοίκηση καθώς δημιούργησε το μερίδιό της τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν πηγές στο Reuters τον Νοέμβριο.

    Βλέπει περιθώρια διπλασιασμού για την τιμή της μετοχής της εταιρείας, όπως ανέφεραν οι πηγές. Την Τετάρτη, η τιμή της μετοχής της Disney ήταν ως επί το πλείστον σταθερή στα 90,60 δολάρια.

    Η επενδυτική εταιρεία, η οποία εδώ και καιρό προτιμούσε να συνεργάζεται με εταιρείες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει εμπειρία στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

    Προηγουμένως κατείχε ένα διοικητικό συμβούλιο στην 21st Century Fox και υποστήριξε την εταιρεία όταν πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία ψυχαγωγίας στη Disney.

    Πριν από ένα χρόνο, ο συν-CEO της ValueAct, Mason Morfit, προσκλήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Salesforce και βοήθησε να εκτονωθεί μια ξέφρενη διαμάχη μεταξύ του κατασκευαστή λογισμικού επιχειρήσεων και μιας χούφτας ακτιβιστών που απειλούσαν με διαμεσολαβητή.

    Η ValueAct έχει θέσεις διοικητικών συμβουλίων στις μισές περίπου εταιρείες του χαρτοφυλακίου της. Η Morfit ανέφερε σε μια δήλωση «δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε με τον Bob (Iger) και το διοικητικό συμβούλιο για να βοηθήσουμε στη δημιουργία μακροπρόθεσμης βιώσιμης αξίας για τους μετόχους».

    Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την πρόκληση του διοικητικού συμβουλίου, η Disney ανανέωσε ήδη το διοικητικό συμβούλιο της τον Νοέμβριο, ονομάζοντας διευθυντές τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν και τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της SKY, Τζέρεμι Ντάροχ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χαμενεΐ μετά τις εκρήξεις στο Ιράν: «Οι διαβολικοί εγκληματίες θα πληρώσουν»

    Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: «Να διαγράψει τον κ. Συρίγο μετά τον άγαρμπο ανασχηματισμό»

    Βουτιά στις ευρωαγορές – Στο -0,86% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ