• Οικονομία

    Πού το πάνε Fed και ΕΚΤ με τα επιτόκια; Συνεχείς αυξήσεις υπό τον φόβο ύφεσης

    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed

    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed


    Με τα στοιχεία για τον επίμονο πληθωρισμό να είναι αμείλικτα, πληθαίνουν οι φωνές στις κεντρικές τράπεζες για «σκληρή» γραμμή αλλά και παράταση της περιόδου των αυξήσεων.

    Οι αμερικανοί τραπεζίτες, αν και νωρίτερα η Fed είχε αφήσει ένα «παράθυρο» για αύξηση του επιτοκίου μεταξύ 50 και 75 μονάδων βάσης μέσα στον Ιούλιο, φαίνεται ότι επιμένουν στην μεγαλύτερη αύξηση λόγω του πληθωρισμού.

    Παράλληλα, στην Ευρώπη, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί το μέγεθος της αύξησης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, κάποιοι τραπεζίτες μιλούν για επιπλέον αυξήσεις μέσα στο φθινόπωρο του 2022.

    Νέα αύξηση μετά τον Σεπτέμβρη;

    Με τις οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη να μην είναι ευοίωνες και την Morgan Stanley να προειδοποιεί για ύφεση στην ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του έτους, κάποιοι προειδοποιούν για επέκταση της περιόδου των αυξήσεων.

    «Θα πρέπει να κάνουμε μια αξιολόγηση για το που πηγαίνει η οικονομική ανάπτυξη και που βρίσκεται ο πληθωρισμός. Στη συνέχεια υπάρχει αρκετός χώρος για άνοδο σε επίπεδα 0,25% ή 0,50%, ανάλογα με το μέγεθος που θεωρούμε λογικό», ανέφερε στο CNBC o Robert Holzmann, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να διαχειριστεί τον πληθωρισμό που αγγίζει επίπεδα-ρεκόρ αλλά και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών.

    Μπορεί η ΕΚΤ να προέβλεψε για τον Ιούνιο ανάπτυξη 2,8%, όμως αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, είχε υπογραμμίσει πρόσφατα ότι η ΕΚΤ πρέπει να διαχειριστεί δύο σημαντικούς κινδύνους: τους παράγοντες που διατηρούν υψηλά τον πληθωρισμό και τον κίνδυνο της επιβράδυνσης της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον Holzmann, «υπάρχουν ενδείξεις ότι προς το φθινόπωρο ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί, ενώ οι προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για μείωση του πληθωρισμού εντός του 2023 στο 3,5%, χωρίς όμως να έχει πείσει η κεντρική τράπεζα για τις εύστοχες εκτιμήσεις της.

    Πίεση από τους ευρωπαίους τραπεζίτες

    Ήδη υπάρχουν φωνές στην ΕΚΤ που επιμένουν για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, με τον Gediminas Simkus, μέλος της ΕΚΤ να στηρίζει ακόμα και τον διπλασιασμό των αρχικών ποσοστών, εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

    Νωρίτερα, την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο Martins Kazaks, ο οποίος ανέφερε ότι είναι εύλογη μια μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού στα επιτόκια μέσα στον Ιούλιο, αν ανέβει ο πληθωρισμός.

    Παράλληλα, οι ευρωπαίοι τραπεζίτες σχεδιάζουν ένα εργαλείο ώστε να αποτρέψουν τον κατακερματισμό στην ευρωζώνη, καθώς από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε δύο αυξήσεις επιτοκίων μία τον Ιούλιο και μία τον Σεπτέμβριο, οι επενδυτές εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες ότι χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν με το κόστος δανεισμού τους.

    Ο Μάριο Σεντένο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ υποστήριξε ότι το εργαλείο είναι «προληπτικό» και πως δεν βλέπουν πραγματικό κίνδυνο κατακερματισμού στην Ευρώπη. Πάντως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τις αυξήσεις επιτοκίων, οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου εκτοξεύτηκαν, προκαλώντας πανικό για αρκετές μέρες στους επενδυτές, ενώ οδήγησαν και σε μία έκτακτη σύσκεψη την ΕΚΤ, όπου και ανακοινώθηκε το νέο εργαλείο, για το οποίο οι λεπτομέρειες αναμένονται στα μέσα Ιουλίου.

    Σκληρή στάση και από τη Fed

    «Εάν οι οικονομικές συνθήκες δεν μεταβληθούν μέχρι τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις για την αύξηση των επιτοκίων, θα υποστηρίξω μία αύξηση της τάξης 0,75%», δήλωσε η πρόεδρος της Federal Reserve Bank στο Κλίβελαντ, Loretta Mester.

    Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ απειλούν την οικονομία με την πιθανότητα μιας ύφεσης, με τις απόψεις των αναλυτών να διίστανται για τον ακριβή χρόνο.

    Η Mester, μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) με δικαίωμα ψήφου, είπε ότι η συνεδρίαση του Ιουλίου είναι πιθανόν να περιλαμβάνει μια συζήτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η FOMC σχετικά με το αν θα επιλεγεί μία αύξηση επιτοκίου της τάξης 0,50% ή 0,75%.

    «Πρέπει να δω τους αριθμούς για τον πληθωρισμό για να σκεφτώ ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο 0,50%», ανέφερε η Mester στο CNBC.

    Συνεχίζοντας σχολίασε ότι το να φτάσουν τα επιτόκια στο 3%-3,5% είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει γρήγορα και με συνέπεια αλλά σημείωσε ότι δεν ξέρει πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η Fed για να ρίξει τον πληθωρισμό.

    Σχετικά με τους κινδύνους ύφεσης, αναγνώρισε ότι υπάρχουν, προειδοποίησε για μία επώδυνη και «ανώμαλη» πορεία αλλά υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο να ρίξουμε τα ποσοστά του πληθωρισμού».

    Διαβάστε επίσης:

    Ανάπτυξη έκπληξη 4%-5% φέτος προσδοκά η κυβέρνηση – Αγωνία για τον πληθωρισμό

    Χρήστος Σταϊκούρας: Σχεδιάζουμε την έκδοση κρατικού πράσινου ομολόγου εντός του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ