• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Αποφασισμένη η FED να μειώσει τον πληθωρισμό, έχει την ικανότητα να το κάνει – Η ύφεση είναι μια πιθανότητα

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

    Τζερόμ Πάουελ Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής


    Η FED είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό και έχει την ικανότητα να το κάνει, ανέφερε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στην πρώτη ημέρα της ακρόασής του από το Κογκρέσο.

    «Κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός. Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό  και κινούμαστε γρήγορα για να το κάνουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας. «Έχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε όσο και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για λογαριασμό των αμερικανικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

    Ο Πάουελ ανέφερε, πάντως, πως οι οικονομικές συνθήκες είναι γενικά ευνοϊκές, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και μια επίμονα υψηλή ζήτηση.

    Ωστόσο, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, προειδοποίησε τον Πάουελ  ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να «οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση» χωρίς να σταματήσουν τον πληθωρισμό.

    «Ξέρετε τι είναι χειρότερο από τον υψηλό πληθωρισμό και τη χαμηλή ανεργία;  Είναι ο υψηλός πληθωρισμός και η ύφεση με εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά. Και ελπίζω να το ξανασκεφτείτε αυτό, πριν οδηγήσετε την οικονομία στον γκρεμό», ανέφερε.

    Απαντώντας, ο  Πάουελ, αν και δήλωσε πως πιστεύει ότι η οικονομία είναι ισχυρή, αναγνώρισε ότι υπάρχει μια πιθανότητα ύφεση.

    «Είναι σίγουρα μια πιθανότητα», είπε. «Δεν είναι καθόλου το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά είναι σίγουρα μια πιθανότητα, και ειλικρινά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών σε όλο τον κόσμο μας έκαναν πιο δύσκολο να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε, που είναι πληθωρισμός 2% και να εξακολουθήσει να παραμένει ισχυρή η αγορά εργασίας».

    Η επίτευξη μιας «ήπιας προσγείωσης» θα είναι δύσκολη, πρόσθεσε.

    «Είναι ο στόχος μας. Θα είναι πολύ προκλητικό. Έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο και τις τιμές των εμπορευμάτων και περαιτέρω προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού. Στο ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να το πετύχουμε, θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό από παράγοντες που δεν ελέγχουμε», πρόσθεσε.

    Ο Πάουελ επέμεινε, πάντως, στην ανάγκη μείωση του υψηλού πληθωρισμού.

    «Τους επόμενους μήνες, θα αναζητήσουμε πειστικές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω, σύμφωνα με την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%,» είπε ο Πάουελ. «Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες. ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία».

    Σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdowns που συνδέονται με τον Covid στην Κίνα προσθέτουν στις πληθωριστικές πιέσεις. Ανέφερε μάλιστα πως το πρόβλημα δεν είναι μοναδικό στις ΗΠΑ, αλλά επηρεάζει πολλές οικονομίες του κόσμου.

    Ο Πάουελ ανέφερε πως βλέπει τα επιτόκια να αυξάνονται σε ένα «μετρίως περιοριστικό επίπεδο».

    Από την πλευρά τους, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πίεσαν τον Πάουελ να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενώ ρώτησαν τον επικεφαλής της FED εάν οι πολιτικές του Λευκού Οίκου, όπως οι κανονισμοί για την ενεργειακή βιομηχανία, εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές.

    «Έχουμε ένα χάος αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζον Νίιλι Κένεντι. «Είσαι ο πιο ισχυρός άνδρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως και στον κόσμο».

    Ο Πάουελ τόνισε ότι πιστεύει ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατά του πληθωρισμού. Τόνισε δε πως πιστεύει ότι η οικονομία είναι σε καλή θέση για να χειριστεί υψηλότερα επιτόκια.  Ωστόσο, παραδέχθηκε επίσης ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα βοηθήσουν πολύ στη μείωση του αυξανόμενου κόστους τροφίμων και βενζίνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία

    Paul Krugman: Η ΕΚΤ ίσως το παρακάνει με τα επιτόκια

    Capital Economics: O «πόνος» στα ομόλογα θα συνεχιστεί!



    ΣΧΟΛΙΑ