• ΑΓΟΡΕΣ

    Γουντ-Γκέιτς: Σκληρή κόντρα για τις risky επενδύσεις

    Bill Gates και Cathie Wood


    Το «φαινόμενο Κάθι Γουντ» επιχείρησε να εξηγήσει η ομώνυμη ανατρεπτική επενδύτρια, καθώς αν και μέσα σε μόλις λίγους μήνες το εμβληματικό της fund Ark Innovation ETF σημειώνει κατακόρυφη πτώση, οι εισροές από επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί στο ελάχιστο.

    Παράλληλα, προτρέπει τους επενδυτές να αποκτήσουν NFTs, δηλαδή μη ανταλλάξιμα tokens, όπως  κάρτες συναλλαγών έργων τέχνης και αθλητικών, παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι για το αν είναι μια καλή επένδυση.

    Μεταξύ αυτών και ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είχε υπάρξει πολύ σκληρός στην κριτική του, για τους επενδυτές που ελπίζουν να έχουν κέρδος στο μέλλον από αυτού του είδους τις επενδύσεις.

    Πριν λίγες μέρες δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη λογική αυτών των επενδύσεων ως «τη θεωρία του ανόητου», ειρωνευόμενος μάλιστα, ότι «οι ακριβές ψηφιακές εικόνες πιθήκων» θα «βελτίωναν τον κόσμο πάρα πολύ», αναφερόμενος στους πολυδιαφημισμένους Bored Apes, ένα NFT που έχει δημιουργηθεί από το blockchain Εthereum.

    Η συλλογή, στην οποία αναφέρεται ο Gates περιλαμβάνει φωτογραφίες προφίλ πιθήκων κινουμένων σχεδίων που δημιουργούνται από έναν αλγόριθμο.

    Η συνταγή της επιτυχίας

    Παρά τη σκληρή κριτική, η Κάθι Γουντ παραμένει πιστή στις επιλογές της κι όπως φαίνεται γι’ αυτό την πιστεύουν και οι επενδυτές της.

    Το «κλειδί» σύμφωνα με την ίδια είναι η ανάγκη διαφοροποίησης που έχουν οι επενδυτές της σε μία πτωτική αγορά.

    Η ίδια το παρέχει αυτό και οι επενδυτές της την επιβεβαιώνουν , καθώς η ARK έχει εισροές άνω των 180 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με το FactSet.

    «Πιστεύω ότι οι εισροές διατηρούνται επειδή οι πελάτες μας διαφοροποιούνται μακριά από ευρείας βάσης σημεία αναφοράς όπως ο Nasdaq 100», είπε η Γουντ. «Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην ανατρεπτική καινοτομία. Η καινοτομία λύνει προβλήματα».

    Η αμφιλεγόμενη επενδύτρια τράβηξε όλα τα βλέμματα των αγορών τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του ιλιγγιώδους ρυθμού με τον οποίο ανέβαζε τα κέρδη της, ποντάροντας σε risky επενδύσεις.

    Το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Κάθι Γουντ, με το fund της να έχει απώλειες κερδών κατά 52% από τις αρχές του έτους, χαμηλότερα κατά 66% από τα υψηλά σε διάστημα ενός έτους.

    Γιατί προτείνει NFTs η Γουντ

    Με τις προβλέψεις της για την οικονομία των ΗΠΑ να είναι ζοφερές, η επενδύτρια συνεχίζει να ποντάρει σε assets, που είναι όχι ριψοκίνδυνα αλλά έχουν αμφισβητηθεί κιόλας για την αξία τους.

    «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη σε ύφεση. Κάναμε λάθος σ’ ένα πράγμα, στο ότι ο πληθωρισμός ήταν βιώσιμος», ανέφερε στο CNBC.

    Και συνεχίζει αναφέροντας ότι τα NFTs αλλά και η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, DeFi (decentralized finance) «θα γίνουν πολύ σημαντικά».

    «Η DeFi έχει απογειωθεί και είμαστε εντυπωσιασμένοι με το πόσο ισχυρό αποδείχθηκε το οικοσύστημα», είπε η Γουντ στο «Squawk Box» του CNBC, προσθέτοντας ότι η «συμβολική επανάσταση» γύρω από τα NFT είναι «στα σπάργανα».

    Σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται στοιχεία του NonFungible, από το 2017 συλλεκτικά NFTs έχουν καταγράψει πάνω από 6,2 δις δολάρια σε πωλήσεις, ενώ η ψηφιακή τέχνη έχει αποφέρει πάνω από 1,9 δις. δολάρια στην συγκεκριμένη αγορά.

    «Πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα ψηφιακής ιδιοκτησίας, που είναι αυτό που αντιπροσωπεύουν τα NFTs, θα γίνουν απίστευτα σημαντικά», είπε η Wood, προσθέτοντας ότι το οικονομικό της υπόβαθρο της έχει διδάξει την αξία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

    Βέβαια, γι’ ακόμη μία φορά οι απόψεις της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη εικόνα της αγοράς, καθώς τα NFTs Bored Ape Yacht Club και τα εξίσου δημοφιλή Crypto Punks είδαν πρόσφατα τις τιμές να πέφτουν κατακόρυφα.

    «Έχουμε πίστη και θεωρούμε ότι το οικοσύστημα, αν εδραιωθεί, δεν είναι κακό. Πιστεύουμε ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια θα αποφέρουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Είναι ουσιαστικά υποκαταστήματα τράπεζας στις τσέπες μας», απαντάει η Γουντ. «Αυτές θα είναι τεράστιες ευκαιρίες».

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο ταμπλό – Υποχωρεί ξανά ο Nasdaq, κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές

    Οι μεγάλοι οίκοι αύξησαν τα μερίσματα και οι μετοχές τους ανέβηκαν



    ΣΧΟΛΙΑ