• Οικονομία

    ΕΚΤ: Φτιάχνει εργαλείο στήριξης για τα ομόλογα

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε εντολή στις επιτροπές να δημιουργήσουν ένα νέο εργαλείο για να καταπολεμήσουν την εκτόξευση στις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης, που πραγματοποίησε πριν λίγο, ανακοίνωσε ότι θα  ενεργοποιήσει την ευελιξία επανεπενδύσεων από το έκτακτο πρόγραμμα στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP), ώστε να αποφύγει τον καρακερματισμό στην ευρωζώνη.

    «Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.

    Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην εντολή για τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

    Η ΕΚΤ εξέπληξε τις αγορές την Τετάρτη πραγματοποιώντας μία εκτός προγράμματος συνεδρίαση για να συζητηθεί το  σκηνικό της αγοράς που επιδεινώθηκε, οδηγώντας σε εκτόξευση των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων, μετά τις ανακοινώσεις για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΚΤ είχε αναφερθεί σε ένα εργαλείο στήριξης, που όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του FT, οι χώρες που οικειοθελώς θα έκαναν χρήση αυτού, θα αναλάμβαναν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, που αντιστοιχούν σε μνημόνιο.

    Μικρή ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές μετοχές

    Μετά την μεγαλύτερη πτώση που έχουν σημειώσει από τον Μάρτιο του 2020, οι ευρωπαϊκές μετοχές έδειξαν σημάδια ανάκαμψης την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση για έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

    Ο Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,3% στις 1:45 μ.μ. ώρα Λονδίνου.

    Μερική αποκλιμάκωση προκάλεσε στα ομόλογα η ανακοίνωση της ΕΚΤ, με το ελληνικό να διαμορφώνεται στο 4,22% από το 4,7% που είχε σκαρφαλώσει, ενώ το ιταλικό ομόλογο στο 3,85% από το υψηλό του 4,18%.

     

     

    Διαβάστε επίσης:

    Panic Meeting στην ΕΚΤ για τα ομόλογα του Νότου

    Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ