• HealthStories.gr

    ΥΠΟΙΚ: Επιπλέον δαπάνες 200 εκατ. ευρώ για την Υγεία

    ΕΣΥ - Νοσοκομείο - COVID-19

    Φωτο αρχείου


    Συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023 θα καταθέσει ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης, για την κάλυψη δαπανών ύψους 700 εκατ. ευρώ.

    Ο Υπουργός διασαφήνισε ότι τα 200 εκατ. από αυτά αφορούν σε πρόσθετες δαπάνες για την Υγεία.

    Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Υγείας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι των δαπανών.

    «Οι δαπάνες του ΕΣΥ ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ από 3,9 που ήταν την προηγούμενη περίοδο», είχε πει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, που υπηρετεί κατά αρκετές χιλιάδες σήμερα, είναι περισσότερο σε σχέση με πριν και ταυτόχρονα η χώρα διαθέτει σχεδόν διπλάσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Επιπλέον δαπάνες για την Υγεία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δαπανά λιγότερο από το μισό του μέσου όρου της ΕΕ σε δαπάνες για την Υγεία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατά κεφαλήν δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα αγγίζει μόλις τα 1.603 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στις 3.523 ευρώ.

    Η δημόσια δαπάνη υγείας πρωτίστως (σε ποσοστό άνω του 50%) κατευθύνεται στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτής (άνω του 20% – από τα υψηλότερα στην ΕΕ) αφορά σε δαπάνες για φάρμακα.

    Ωστόσο η χρηματοδότηση προγραμμάτων και υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, βάζοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, εκτιμούν καθηγητές Οικονομικών της Υγείας.

    Επιπλέον η κατάσταση «δίνει χώρο» στις ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία.

    Και αυξήσεις στους μισθούς δημόσιων υπαλλήλων

    Στο νέο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπονται, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια,  αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Για παράδειγμα:

    Ιατρός Συντονιστής Διευθυντής νοσοκομείου με 30 έτη και 2 παιδιά: από 3.468 ευρώ θα παίρνει 3.967 ευρώ (+14,37%), δηλαδή αύξηση 499 ευρώ τον μήνα ή 5.988 ευρώ τον χρόνο.

    Διευθυντής που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος Ιατρικής Υπηρεσίας νοσοκομείων χωρίς παιδιά, με 20 έτη υπηρεσίας: από τις 2.884 ευρώ θα πάει στις 3.267 ευρώ (+13,28%) δηλαδή αύξηση 383 ευρώ τον μήνα ή 4.596 τον χρόνο.

    Επιμελητής Β με 5 χρόνια προϋπηρεσίας και 2 παιδιά: από 1.991 ευρώ πάει στις 2.313 ευρώ τον μήνα (+16,17%), δηλαδή αύξηση 322 ευρώ τον μήνα ή 3.864 ευρώ τον χρόνο.

    Σχετικά με το επίδομα θέσης ευθύνης για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται, για παράδειγμα:

    Για τους προϊσταμένους Τομέων Ιατρικής Υπηρεσίας και Διευθύνσεων Διοίκησης από 156 ευρώ στα 203 ευρώ.

    Για τους Γενικούς Διευθυντές ή Διευθυντές των Ερευνητικών Κέντρων το επίδομα θα ανέλθει στα 650 ευρώ από 500 ευρώ.

    Το νέο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα επαγγέλματα που αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο των ωοθηκών

    ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου για το στομάχι

    Τι να τρώω στον καύσωνα; 10 τροφές που θα σας κρατήσουν δροσερούς



    ΣΧΟΛΙΑ