• Οικονομία

    Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κλείσετε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;

    • Bloomberg

    (Πηγή: Taylor Glascock/Bloomberg)


    Αστικός μύθος είναι – σύμφωνα με την ταξιδιωτική εφαρμογή Hopper – η πληροφορία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αλλού, ότι για να βρει κάποιος την καλύτερη προσφορά σε αεροπορικά εισιτήρια, θα πρέπει να μην κλείσει τη Δευτέρα, αλλά τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Αυτή η συμβουλή είναι παρωχημένη και κατάλοιπο μιας παλιάς εποχής, σημειώνει ο Hayley Berg, επικεφαλής οικονομολόγος της Hopper.

    Αυτό μπορεί να ίσχυε κάποια στιγμή, όταν οι αεροπορικές εταιρίες προωθούσαν αλλαγές τιμών με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, αλλά το 2023, η τιμολόγηση των αεροπορικών εταιριών είναι εξαιρετικά δυναμική.

    «Τώρα υπάρχει τόσο δυναμική τιμολόγηση και τόσες πολλές κατηγορίες ναύλων, που η χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή σε ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο μπορεί να βρεθεί 16 διαφορετικές στιγμές στη διάρκεια της εβδομάδας», τονίζει ο Berg, προσθέτοντας ότι η τιμολόγηση των αεροπορικών εταιρειών είναι ασταθής και συμβαίνει αυτόματα σε μοντέλα που βασίζονται σε υπολογιστή.

    Προκειμένου να προσδιορίσουν εάν υπήρχε δόση αλήθειας στον μύθο της Τρίτης, ο Berg και η ομάδα της Hopper, εξέτασαν κάθε σημείο δεδομένων για πτήσεις δύο εβδομάδων κατά μήκος μίας διαδρομής:

    Το JFK της Νέας Υόρκης προς τη Βοστώνη Λόγκαν, ένα δημοφιλές ζεύγος κόμβων επαγγελματικών ταξιδιών, εξυπηρετείται από πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

    Για να το κάνει αυτό, απομόνωσε κάθε τιμή που προσφέρθηκε από την αρχή του έτους έως τις ημερομηνίες αναχώρησης τον Σεπτέμβριο.

    Διαπίστωσε ότι ο χαμηλότερος ναύλος προσφερόταν στην πραγματικότητα κάθε μέρα της εβδομάδας και πιο συχνά τις Τετάρτες και τις Πέμπτες συνολικά, χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος από την αναμονή μέχρι την Τρίτη για κράτηση πτήσης.

    Καταρρίπτοντας τον μύθο της εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης

    Ένας άλλος κοινός μύθος είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν cookies για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα αγορών μας, προκειμένου να συνεχίσουν να αυξάνουν την τιμή που βλέπουμε.

    Η εκκαθάριση του ιστορικού περιήγησής μας, λένε οι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσει σε πιο συμφέρουσες τιμές.

    «Αυτό δεν είναι αλήθεια», λέει ο Berg.

    Εάν κάποιος κάνει μια αναζήτηση για μια πτήση το πρωί και είναι πιο ακριβή το βράδυ όταν ψάξει ξανά, αυτό είναι πιθανό επειδή οι θέσεις σε χαμηλότερες τιμές έχουν εξαντληθεί μέχρι τότε και δεν αυξήθηκαν μόνο για εκείνον, ως απευθείας αποτέλεσμα των πολλαπλών αναζητήσεων.

    Ποια είναι η αλήθεια;

    Τώρα λοιπόν που ο μύθος της Τρίτης και της προσωρινής μνήμης καταρρίφθηκαν μια για πάντα, το Hopper δίνει μερικές πληροφορίες για τον τρόπο που θα μπορούσαμε να μειώσουμε το κόστος αυτών των τρομερά ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων, εκτός από πόντους, μίλια ή ευελιξία με μία ενδεχόμενη ενδιάμεση στάση.

    1.Επιλέξτε μια ημερομηνία αναχώρησης μεσοβδόμαδα (και αποφύγετε το Σαββατοκύριακο)

    Τα καλά νέα για την Τρίτη είναι ότι είναι μια υπέροχη μέρα για να πετάξετε, τουλάχιστον ως προς την τιμή.

    Η Τρίτη και η Τετάρτη είναι συνήθως οι λιγότερο δαπανηρές ημέρες για να ταξιδέψετε και μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 15% στις πτήσεις εσωτερικού ή 8% στις διεθνείς πτήσεις εάν πετάτε Τετάρτη, σε σύγκριση με πτήση την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία του Hopper.

    2.Να είστε ευέλικτοι με τις ημερομηνίες ταξιδιού

    Εάν ανοίξουμε το ημερολόγιο πτήσεων της Google ή του Hopper, είναι ξεκάθαρο πώς η αλλαγή των ημερομηνιών του ταξιδιού μας κατά μία ή δύο ημέρες μπορεί μερικές φορές να μας εξοικονομήσει εκατοντάδες δολάρια ή ευρώ για εμάς του Έλληνες.

    Η Κυριακή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στην Αμερική για παράδειγμα, είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες ταξιδιού του χρόνου, καθιστώντας την μία από τις πιο ακριβές.

    Σύμφωνα με τον Berg, εάν οι ταξιδιώτες επιλέξουν μια πτήση στις 6:00 π.μ. τη Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, μπορούν συνήθως να εξοικονομήσουν πάνω από 300 δολάρια, σε σύγκριση με μια πτήση που αγόρασαν στις 9:00 μ.μ. το προηγούμενο βράδυ.

    Το μόνο που έχουν να θυσιάσουν είναι λίγο ύπνο!

    «Η ευελιξία μπορεί να αλλάξει εντελώς τον ταξιδιωτικό σας προϋπολογισμό», επισημαίνει ο Berg. “Δεν είναι μόνο 15 δολάρια από εδώ και από εκεί”, υπογραμμίζει.

    Το ίδιο ισχύει και για άλλα Σαββατοκύριακα διακοπών.  Σε τέτοιες μέρες, υπάρχει πλεονέκτημα στο να πετάμε το Σάββατο και να επιστρέψουμε την Τρίτη, αντί για την πιο συνηθισμένη αναχώρηση την Πέμπτη και τη Δευτέρα επιστροφή.

    Η τροποποίηση των διακοπών μας με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μειώσει την τιμή του εισιτηρίου μας ακόμη και στο μισό, ανάλογα με τον προορισμό και την εποχή.

    Για αναχωρήσεις εσωτερικού, αγοράστε τα εισιτήριά σας έναν μήνα νωρίτερα…

    Τα δεδομένα από την έκθεση Expedia Air Travel Hacks, προτείνουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ να κάνουν κράτηση περίπου στις 28, πριν από την αναχώρηση για πτήσεις εσωτερικού, προκειμένου να εξοικονομούν 24% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με την κράτηση της τελευταίας στιγμής.

    Ωστόσο, η συμβουλή είναι η κράτηση να μην γίνεται πολύ νωρίς.

    Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι γενικά πιο ακριβά στους 3,5 έως 6 μήνες πριν από τις αναχωρήσεις εσωτερικού.

    … Αλλά κάντε κράτηση για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιανουάριο

    Τα δεδομένα από το Kayak δείχνουν ότι ο Ιανουάριος είναι μια εξαιρετική περίοδος για να κάνουμε κράτηση πτήσεων, διότι οι εταιρείες συνήθως έχουν χαμηλότερες τιμές στην αρχή του έτους μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Υπάρχει επίσης γενικά χαμηλότερη ζήτηση εκείνη την περίοδο.

    Ακόμη, οι ταξιδιώτες που επιθυμούνε να πάνε στην Ευρώπη τον μήνα αιχμής του καλοκαιριού τον Αύγουστο, μπορούν να εξοικονομήσουν 20% εάν αγοράσουν τις πτήσεις τους οκτώ μήνες νωρίτερα, σε αντίθεση με την κράτηση της τελευταίας στιγμής.

    Αλλάξτε τις συνήθεις ώρες πτήσης σας

    Σύμφωνα με δεδομένα του Kayak για τις ΗΠΑ, καλύτερα να επιλέγουμε πτήσεις εσωτερικού που αναχωρούν το απόγευμα, μεταξύ 7 και 10, καθώς έχουν λιγότερες καθυστερήσεις και μπορεί να εξοικονομηθεί ακόμη και το 37%.

    Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς πτήσεις από τις ΗΠΑ, έχουν εξοικονόμηση έως και 13%, εάν οι ταξιδιώτες κάνουν κράτηση για ώρα απογείωσης νωρίς το πρωί.

    Επίσης, αυτές οι ολονύχτιες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, τείνουν επίσης να έχουν προτεραιότητα για τις έγκαιρες αναχωρήσεις.

    Προγραμματίστε εκ των προτέρων χρησιμοποιώντας ένα σύστημα παρακολούθησης τιμών

    “Κάντε την τεχνολογία να κάνει τη σκληρή δουλειά για εσάς και βελτιώσετε τη ζωή σας” λέει το Hopper.

    Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες επιλογές για την παρακολούθηση των ναύλων.

    Το Hopper έχει ένα πολύ επιτυχημένο σύστημα, το οποίο μάλιστα εγγυάται, σε ορισμένες διαδρομές, με εργαλεία όπως αυτό της «πρόβλεψης τιμής» και της «Καλύτερης ώρας για ταξίδι».

    Οι Πτήσεις Google έχουν επίσης μια νέα λειτουργία για τη φθηνότερη ώρα κράτησης, η οποία παρέχει δεδομένα για τα καλύτερα «παράθυρα τιμών».

    Αυτή η λειτουργία προσφέρει στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες ώρες για κράτηση συγκεκριμένων δρομολογίων, με βάση ιστορικά δεδομένα, ενώ παρέχει πληροφορίες παγκοσμίως, όχι μόνο για πτήσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

    Η Google διαθέτει επίσης ένα σύστημα παρακολούθησης τιμών που ειδοποιεί αυτόματα τους χρήστες όταν οι τιμές μειωθούν ή αυξηθούν στις επιλεγμένες ημερομηνίες.

    Οι χρήστες έχουν ακόμη τη δυνατότητα να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για καλές προσφορές που μπορεί να αξίζει να εξετάσουν, εάν υπάρχει ευελιξία στις ημερομηνίες που τους ενδιαφέρουν.

    Διαβάστε επίσης: 

    Heineken: Μείωση των πωλήσεων στο γ’ τρίμηνο – Άνοδος της μετοχής

    Gucci: Μειώθηκαν κατά 7% τα έσοδα το γ’ τρίμηνο – «Απογοητευτική απόδοση»

    Ρωσία κατά ΗΠΑ για superyacht $300 εκατ.: «Το κατάσχουν από λάθος ιδιοκτήτη!»



    ΣΧΟΛΙΑ