ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Eντονες διακυμάνσεις από τον Ιανουάριο του 2025 έως τον Ιούνιο του 2026, παρουσίασε η μέση τιμή των υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, αντανακλώντας τις μεταβολές στη ζήτηση για ταξίδια, την εποχικότητα αλλά και τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τον Ιούνιο του 2026, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2025, επίδοση που ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόνο η Αυστρία κατέγραψε μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, της τάξης του 22,3%.
Στην ΕΕ, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τιμών καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2025, όταν οι υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών ήταν ακριβότερες κατά 13,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024.

Ακολούθησαν ηπιότερες αυξήσεις κατά τους θερινούς μήνες.
Το 2026 ξεκίνησε με ετήσια υποχώρηση των τιμών, ενώ ακολούθησαν αυξήσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Τον Απρίλιο σημειώθηκε νέα αισθητή πτώση (-4,7%), πριν οι τιμές επιστρέψουν σε ανοδική πορεία τον Μάιο (+8,1%) και διατηρήσουν θετικό πρόσημο τον Ιούνιο (+3,1%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές μεταβολές στις τιμές επηρεάστηκαν κυρίως από τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές.
Οι τιμές των διεθνών πτήσεων παρουσίασαν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από εκείνες των εσωτερικών, καταγράφοντας ισχυρές αυξήσεις, όπως 14,1% τον Απρίλιο του 2025 και 8,7% τον Μάιο του 2026.
Τον Ιούνιο του 2026, οι τιμές των διεθνών αεροπορικών μεταφορών αυξήθηκαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση, ενώ στις εσωτερικές πτήσεις η αύξηση διαμορφώθηκε στο 2,0%.
Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών
Οι μεταβολές στις τιμές διέφεραν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2026.
Το Βέλγιο κατέγραψε τις μεγαλύτερες αυξήσεις, με τις τιμές να ενισχύονται κατά 41,5% τον Απρίλιο, 33,8% τον Μάιο και 28,7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2025.
Στον αντίποδα, η Σλοβακία εμφάνισε τις μεγαλύτερες μειώσεις, με πτώση 53,0% τον Απρίλιο, 48,2% τον Μάιο και 45,1% τον Ιούνιο.
Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι τιμές υποχώρησαν τον Απρίλιο και ανέκαμψαν τον Μάιο.
Τον Ιούνιο, εκτός από την Αυστρία, η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις, ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν η Ουγγαρία (-13,6%) και η Πολωνία (-13,1%).
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- AXASTOI LIVE FEST 2026 by Novibet: Η live συνάντηση των ΑΧΑΣΤΩΝ συγκέντρωσε 18.000 επισκέπτες στο Telekom Center Athens
- Νέο πλαίσιο για τη λειτουργία εκθεσιακών χώρων και εκθεσιακών κέντρων – Γνωστοποίηση μέσω gov.gr, έλεγχοι και πρόστιμα έως 20.000 ευρώ
- Πετρέλαιο: Πλησιάζει ξανά τα $100 το Brent καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των μεταφορών
- SAFE: Πρώτη εκταμίευση 118,2 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.