• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία κατά ΗΠΑ για superyacht $300 εκατ.: «Το κατάσχουν από λάθος ιδιοκτήτη!»

    • Bloomberg

    Amadea Superyacht Πηγή: Εισαγγελία των ΗΠΑ


    Η Ρωσία και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να αναγκάσουν τον υπό κυρώσεις Ρώσο δισεκατομμυριούχο Σουλεϊμάν Κερίμοφ να χάσει ένα superyacht αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς  συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των χωρών, με αφορμή πάντα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Την ίδια στιγμή, ένας άλλος Ρώσος που δεν υπόκειται σε κυρώσεις, ισχυρίζεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου και προσπαθεί να το πάρει πίσω.

    Πρόκειται για το πολυτελές πλοίο Amadea μήκους 106 μέτρων που κατασχέθηκε ήδη στα Φίτζι πέρσι κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία τη Δευτέρα ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή στη Νέα Υόρκη να το μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι ο Κερίμοφ διέθεσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για συντήρηση, καύσιμα και τέλη για το γιοτ μέσω αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κατά παράβαση των κυρώσεων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η νομική κατάθεση τη Δευτέρα είναι η τελευταία κίνηση μιας ειδικής ομάδας Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που στοχεύει σε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων γιοτ, αεροπλάνων και πολυτελών ακινήτων πλούσιων Ρώσων, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

    Η ειδική ομάδα έχει στην κατοχή της στοιχεία που επιβεβαιώνουν το «ξεκάθαρο ενδιαφέρον του Κερίμοφ για το Amadea και την επανειλημμένη κατάχρηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ για την υποστήριξη και τη συντήρηση του γιοτ προς όφελός του», δήλωσε ο Μάικλ Χου, ένας από τους επικεφαλής της ομάδας.

    Amadea Superyacht Πηγή: Εισαγγελία των ΗΠΑ

    Σε ποιον ανήκει τελικά;

    Ωστόσο, ο Eduard Khudainatov, πρώην επικεφαλής της ρωσικής πετρελαιοπαραγωγού Rosneft, ισχυρίζεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης του Amadea και ότι δεν την πούλησε ποτέ στον Kerimov.

    Ο Khudainatov, Ρώσος υπήκοος, κατέθεσε έγγραφα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο την Κυριακή το βράδυ στο Σαν Ντιέγκο, ισχυριζόμενος την ιδιοκτησία του στo Amadea, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

    Ωστόσο, η κατάθεση δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί αμέσως στα διαδικτυακά δικαστικά αρχεία.

    Ο Khudainatov ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έκαναν λάθος κατά την κατάσχεση του superyacht και ότι οι εισαγγελείς τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι έκλεισαν μια ποινική έρευνα σχετικά με πιθανή παραβίαση των κυρώσεων, σε σχέση με το Amadea.

    Εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεση του Σαν Ντιέγκο.

    Εκατομμύρια δολάρια το ετήσιο κόστος

    Το Amadea, το οποίο διαθέτει έξι καταστρώματα και ένα ελικοδρόμιο, έχει περάσει μήνες ελλιμενισμένο σε αμερικανική κράτηση, αφού απέπλευσε από τα Φίτζι στη Χονολουλού και στο Σαν Ντιέγκο.

    Το κόστος της συντήρησης του superyacht και της αγκυροβόλησής του, ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι ο Κερίμοφ χρησιμοποίησε μια σειρά από συναλλαγές εταιρειών “κέλυφος” για να κρύψει την ιδιοκτησία του στο Amadea.

    Οι «χρυσές Business»

    O 57χρονος Κερίμοφ έχει περιουσία 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Έχτισε την περιουσία του κάνοντας μεγάλα μεγάλα deals με ρωσικές εταιρείες σε διάφορους κλάδους μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επωφελήθηκε από το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και «διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην προώθηση των κακόβουλων δραστηριοτήτων της Ρωσίας».

    Η περιουσία του λέγεται ότι άξιζε έως και 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά της, αν και έχασε μεγάλο μέρος από αυτό στο κραχ της αγοράς που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του σήμερα προέρχεται από τα έσοδα των επενδύσεών του στην Polyus, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού της Ρωσίας, αλλά και από άλλες συμμετοχές σε εταιρείες εντός Ρωσίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Country Garden: Ο κινεζικός κολοσσός αθέτησε για πρώτη φορά πληρωμή ομολόγου σε δολάριο

    Visa: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα τριμηνιαία κέρδη – Επαναγορά μετοχών ύψους 25 δισ. δολ.

    Xeneta: Η μείωση της παραγωγής θα περιορίσει τη διακίνηση κοντέινερ με πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ