• Οικονομία

    Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο-Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

    • NewsRoom
    αφορολογητο

    Αφορολόγητο


    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τελική διαμόρφωση του σχεδίου τόσο για το αφορολόγητο όριο όσο και για τις μειώσεις φόρων στα νοικοκυριά που έχει προαναγγείλει και έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

    Στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε σταδιακό σχεδιασμό, ενώ ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, δηλώνει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να έρθει προς ψήφιση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

    Σύμφωνα πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για το αφορολόγητο όριο προβλέπει:

    Σταθερό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, το οποίο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα αντιστοιχούν στο:

    -10% του εισοδήματος για τους έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

    -15% του ετήσιου εισοδήματος για φορολογούμενους με εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ

    -20% για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω Προσαυξημένο αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.

    Για να κερδίσει ο φορολογούμενος το μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.

    Η λύση αυτή, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν θα δυσκολέψει τα νοικοκυριά να φθάσουν στο υψηλό αφορολόγητο.

    Όπως άλλωστε έχει δείξει η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, στην πλειονότητά τους οι φορολογούμενοι όχι μόνο έχουν κατοχυρώσει το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα, αλλά δήλωσαν περισσότερες δαπάνες από αυτές που απαιτούνταν με βάση τα εισοδήματά τους. Από τη στιγμή μάλιστα που στο χτίσιμο του αφορολογήτου μετράνε σχεδόν όλα τα έξοδα (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, βενζίνες, σουπερμάρκετ κ.λπ.), πολλοί φορολογούμενοι καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους.

    Εκτός από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου είτε όπως εφαρμόζεται σήμερα είτε με περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσει:

    Τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, με βασικότερη τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

    Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

    Τη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, στο 42%.

    Τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 9% από 22% σήμερα, με το όφελος να φθάνει για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στα 1.300 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ