Μια task force με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας επιστρατεύει η κυβέρνηση για να ξεσκεπαστούν όσοι έλαβαν παράνομα αγροτικές επιδοτήσεις με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με τη δημιουργία αυτής της ειδικής ομάδας θα σχεδιαστεί παράλληλα και ο τρόπος επιστροφής των παράνομων επιδοτήσεων, όπως αναφέρουν στο mononews αρμόδιες πηγές.

1

Τα ΑΦΜ με τις παράνομες επιδοτήσεις

Στα χέρια των κρατικών αρχών υπάρχουν ήδη τα ΑΦΜ εκείνων που έλαβαν παράνομα αγροτικές επιδοτήσεις. Και κυρίως αυτά που ήθελαν να εμφανίζονται ως αγρότες ή κτηνοτρόφοι , δεν παρουσίαζαν καμία παραγωγή αλλά καρπώνονταν τεράστια ποσά επιδοτήσεων.

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται καθημερινά αποκαλύψεις με πρόσωπα που δήλωναν πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι και μια σειρά ακόμα από επαγγέλματα, αλλά την ίδια ώρα φαίνονται ως δικαιούχοι επιδοτήσεων με σημαντικά ποσά.

Οι αρχές αναμένεται να ξεκινήσουν τους ελέγχους από τις περιφέρειες που παρουσιάζονται το μεγαλύτερο «πρόβλημα», δηλαδή όπου εστιάζονται οι μεγαλύτερες απάτες, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Επίσης, με τη μέθοδο της «πυραμίδας» σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση και στα πολύ μεγάλα ποσά παράνομων επιδοτήσεων και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στα μικρότερα.

Οι φορολογικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Όταν η ΑΑΔΕ πατήσει το… κουμπί των ελέγχων θα πάρει στα χέρια της τα στρέμματα και τις εκτάσεις που έχουν δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στη συνέχεια θα γίνει αντιπαραβολή με τις εκτάσεις που βάση νόμου θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν και όσα χωράφια ή βοσκότοποι έχουν νοικιάστε και συγκεκριμένα:
• αν καταβάλλεται ενοίκιο,

• αν υπάρχει παραγωγή που έχει δηλωθεί με παραστατικά

• αν υπάρχουν τιμολόγια πχ για ζωοτροφές, λιπάσματα και σπόρους καλλιέργειας.

Σε περίπτωση που είναι δηλωμένες εκτάσεις για ελεύθερη βοσκή, θα ελεγχθεί αν η τροφή έχει δηλωθεί ως βιολογική (για την περίοδο του χειμώνα) για την οποία προβλέπεται αυξημένη επιδότηση. Η συγκεκριμένη τροφή μάλιστα, είναι υποχρεωτική για όσους έχουν δηλώσει βιολογικά ζώα, δηλαδή όσα ζούν σε βοσκοτόπια (πχ βουνά) και οι ειδικές τροφές (ονομάζονται βιολογικές) θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχα τιμολόγια.

Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ελέγξει στη συνέχεια τα κέρδη που δηλώθηκαν στην εφορία από την αγροτική ή κτηνοτροφική παραγωγή.

Σημείο- κλειδί θεωρούνται οι διασταυρώσεις στα δηλωθέντα εισοδήματα, ενώ η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Ένα από τα σημεία που δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος ελέγχου είναι εντοπισμός των λεγόμενων μεσαζόντων, αυτόν δηλαδή λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι ανάμεσα στους αγρότες και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και λάμβαναν ένα σημαντικό ποσοστό τον παράνομων επιδοτήσεων. Σε περίπτωση που ένας κτηνοτρόφος ή αγρότες δεν μπορεί να δικαιολογήσει ολόκληρα τα ποσά θα φορολογηθεί με βάση το νόμο με συντελεστή 45% για κάθε ευρώ που λείπει.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Στα χέρια της ΑΑΔΕ βρίσκεται ένα σημαντικό υπερόπλο που δεν είναι άλλο από το ειδικό λογισμικό με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε αυτό υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και στη συνέχεια το ΑΙ θα μπορεί να εντοπίσει όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, χτυπώντας «καμπανάκι» στον φοροελεγκτικό μηχανισμό της χώρας

Το μεγάλο πάντως στοίχημα αποτελεί ο τρόπος επιστροφής των παράνομο επιδοτήσεων στο κράτος, ένα θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.