• Κοινωνία

    Πώς ο Πάπας Φραγκίσκος αναζωπύρωσε τα σενάρια για παραίτησή του

    • NewsRoom
    Πάπας Φραγκίσκος

    Πάπας Φραγκίσκος


    Τα σενάρια για παραίτηση του Πάπα Φραγκίσκου από τον παπικό θρόνο αναζωπυρώθηκαν, μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη Λ΄Ακουίλα και τους επαίνους που επιφύλασσε για την ταπεινότητα ενός ποντίφικα του 13ου αιώνα, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους στην ιστορία που παραιτήθηκαν αντί να κυβερνήσουν ισόβια.

    Η Λ΄Ακουίλα είναι ο τόπος ταφής του πάπα Σελεστίνου του Πέμπτου, ο οποίος παραιτήθηκε το 1294, μετά από μόλις πέντε μήνες στην παπικό θρόνο, για να επιστρέψει στη ζωή του ως ερημίτης. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Σελεστίνος είχε γελοιοποιηθεί από τον Δάντη στη Θεία Κωμωδία, η οποία στο έργο χαρακτηριζόταν ως «η Μεγάλη Άρνηση». Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πάπας Φραγκίσκος, ο Σελεστίνος, εγκαταλείποντας την εξουσία του παπικού θρόνου, έδειξε τη δύναμη της ταπεινοφροσύνης.

    «Στα μάτια των ανθρώπων, οι ταπεινοί θεωρούνται αδύναμοι και ηττημένοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι πραγματικοί νικητές γιατί είναι οι μόνοι που εμπιστεύονται απόλυτα στον Κύριο και γνωρίζουν το θέλημά Του», είπε ο 85χρονος Πάπας. «Η ταπεινοφροσύνη δεν συνίσταται στην υποτίμηση του εαυτού μας, αλλά σε αυτόν τον υγιή ρεαλισμό που μας κάνει να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και επίσης τη δυστυχία μας», πρόσθεσε, ενώ  χαιρέτισε το θάρρος του Σελεστίνου γιατί «καμία λογική εξουσίας δεν μπορούσε να τον φυλακίσει ή να τον διαχειριστεί».

    Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πάσχει από επώδυνο πρόβλημα στο γόνατο και ισχιαλγία, έφτασε στη βασιλική της πόλης για να προσευχηθεί στον τάφο του Σελεστίνου σε αναπηρικό καροτσάκι και στάθηκε με τη συνδρομή των βοηθών του.

    Η ανακοίνωση της επίσκεψης στη Λ΄Ακουίλα και τον τάφο του πάπα Σελεστίνου, τροφοδότησε εκ νέου τις εικασίες για μια πιθανή ανακοίνωση παραίτησης του πάπα Φραγκίσκου. Ειδικά καθώς αυτή η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την πρόσληψη 20 νέων καρδιναλίων αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεκαέξι από αυτούς θα μπορούν να είναι επιλέξιμοι για το κονκλαβιο που θα κληθεί να επιλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου εάν παραιτηθεί. Οι νέοι καρδινάλιοι προέρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Νιγηρίας, της Σιγκαπούρης και του Ανατολικού Τιμόρ.

    Οι προσαγωγές σημαίνουν ότι ο Φραγκίσκος έχει επιλέξει 83 από τους 132 καρδινάλιους που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκλογή νέου Πάπα, σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου και ακριβώς το ποσοστό που απαιτείται για να περάσει οποιοδήποτε προτεινόμενο όνομα.

    Ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, Βενέδικτος ΙΣΤ’, ο οποίος το 2013 έγινε ο πρώτος ποντίφικας σε περίπου 600 χρόνια που παραιτήθηκε πρόθυμα, επισκέφτηκε την Λ’ Άκουιλα τέσσερα χρόνια πριν παραιτηθεί. Στο παρελθόν, ο Φραγκίσκος επαίνεσε επίσης και το θάρρος του Βενέδικτου.

    Ο Φραγκίσκος έχει απορρίψει τις φήμες ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί σύντομα, αλλά επέμεινε ότι η παραίτηση πρέπει να είναι μια αποδεκτή επιλογή για τους ποντίφικες που πιστεύουν ότι δεν μπορούν πλέον να ηγηθούν επαρκώς των 1,3 δισεκατομμυρίων Καθολικών στον κόσμο.

    Μάλιστα, αναφερόμενος την Κυριακή στο ελικόπτερο με το οποίο έφτασε στη Λ’ Άκουιλα την Κυριακή, και το οποίο αναγκάστηκε να κάνει κύκλους πάνω από την πόλη λόγω της πυκνής ομίχλης πριν βρει τελικά ένα κενό, τόνισε πως  οι άνθρωποι πρέπει να εκμεταλλεύονται ένα «άνοιγμα» όταν παρουσιάζεται.

    Διαβάστε επίσης

    Συνάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον Πάπα Φραγκίσκο για την Αγία Σοφία



    ΣΧΟΛΙΑ