• Πολιτική

    Συνάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον Πάπα Φραγκίσκο για την Αγία Σοφία

    • NewsRoom


    Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενημέρωσε τον Πάπα Φραγκίσκο για τη διεθνή εκστρατεία που ο θεσμός των Ορθόδοξων βουλευτών διεξάγει προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί.

    Ο επικεφαλής της ΔΣΟ συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του θεσμού, δρα Κώστα Μυγδάλη, και τον σύνδεσμο της ΔΣΟ με τον καθολικό κόσμο, Βιργίλιο Αβάτο, βρέθηκαν στην Αγία Έδρα, στο Βατικανό, κατά την ακρόαση από τον Ποντίφικα της ηγεσίας του Διεθνούς Δικτύου των Καθολικών Νομοθετών, στη Γενική Συνέλευση των οποίων ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι.

    Κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας βουλευτής πρόσφερε στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας την ιταλική έκδοση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» που εξέδωσε η ΔΣΟ. Μάλιστα, μεταξύ των 37 εμβληματικών ιστορικών ναών αφιερωμένων στη Σοφία του Θεού, από τη Σκωτία μέχρι την Κίνα που περιλαμβάνονται στον Τόμο, οι 6 βρίσκονται στην Ιταλία.

    Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν τον Πάπα Φραγκίσκο για την μεγάλη επιτυχία της παρουσίασης του Τόμου στην Βενετία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών, αλλά και για την επικείμενη ειδική εκδήλωση της ΔΣΟ για την Αγία Σοφία στο περιθώριο της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην Καρσλούη της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

    Εξερχόμενος του Βατικανού, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Είχαμε την ευκαιρία, κατά την ακρόαση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, να τον ενημερώσουμε για τη διεθνή εκστρατεία που διεξάγει εδώ και δύο χρόνια η ΔΣΟ κατά της αυθαίρετης απόφασης της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάσαμε στον Ποντίφικα και τον Τόμο που εξέδωσε ο θεσμός για τους ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο, με σκοπό την αφύπνιση της παγκόσμιας κοινότητας και τον από κοινού συντονισμό των Εκκλησιών, των διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων και απλών πολιτών ώστε να αποκατασταθούν η τάξη και η ιστορική αλήθεια. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή σε μισαλλόδοξες πρακτικές, όπου αντί της ισχύος του δικαίου επικρατεί το άδικο της ισχύος. Για την επίτευξη αυτού του ιερού σκοπού είναι σημαντική η άσκηση της επιρροής προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος. Αν δεν βιαστούμε, ο περικαλλής ναός, σύμβολο της οικουμενικής Ορθοδοξίας, κινδυνεύει με ανεπανόρθωτες βλάβες από την αλόγιστη χρήση του ως τζαμιού».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Ζαπορίζια: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε πόλεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό – Αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου

    Μύκονος: Σύλληψη υπαλλήλων εστιατορίου μεγάλης αλυσίδας που διακινούσαν κοκαΐνη στους πελάτες

    Υπ. Μετανάστευσης: Δημοσιογράφος παρίστανε τον μεταφραστή για να εισέλθει μαζί με ΜΚΟ στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο



    ΣΧΟΛΙΑ