• Οικονομία

    Πώς να κερδίσετε έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές

    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


    Σε λειτουργία μπαίνει από σήμερα η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές, μπορούν να κερδίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως και 10%.

    Ειδικότερα, για το έτος 2024 και εφεξής, για τις κατοικίες φυσικών προσώπων που κατά το προηγούμενο έτος έχουν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους, δηλ. σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα προβλέπεται:

    • μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος.

    • αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένες για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, με ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τριών μηνών.

    Η μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία αύριο, 2/2/2024. Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή χορηγείται κεντρικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα στοιχεία των ασφαλισμένων κατοικιών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι διασταυρώνονται με τα δεδομένα που έχουν παράσχει στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

    Η χορήγηση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ 2024 περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

    1. Οι πολίτες, έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024, υποβάλλουν αίτηση, επιλέγοντας τον/τους ΑΤΑΚ ασφαλισμένης κατοικίας, τον/τους οποίο/ους συσχετίζουν με τα διαθέσιμα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

    2. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν, έως τις 11 Μαρτίου 2024, την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

    3. Χορηγείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, με την πρώτη κεντρική εκκαθάρισή του.

    Βήμα βήμα η αίτηση

    Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση ετησίως μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της Α.Α.Δ.Ε. με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISNET, στην οποία επιλέγει τον/τους ΑΤΑΚ που αντιστοιχεί/-ούν στην ασφαλισμένη κατοικία και τον/τους συσχετίζει με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

    Σε περίπτωση που στην ίδια κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια της ίδιας ή διαφορετικής ασφαλιστικής επιχείρησης ή ανανεώσεις ή τροποποιήσεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου επαναλαμβάνεται για κάθε αριθμό συμβολαίου.

    Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει περισσότερες ασφαλισμένες κατοικίες, η διαδικασία των προηγούμενων εδαφίων επαναλαμβάνεται για κάθε ασφαλισμένη κατοικία.

    Σε περίπτωση που ο λήπτης της ασφάλισης είναι διαφορετικός από το φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτου), καθώς και σε περίπτωση που, εκτός από τον λήπτη της ασφάλισης, έχουν δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία και άλλα φυσικά πρόσωπα (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτου), ο λήπτης της ασφάλισης καταχωρεί στην εφαρμογή myPROPERTY τους ΑΦΜ των ανωτέρω προσώπων, τα οποία ενημερώνονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ με τους προσωπικούς τους κωδικούς TAXISNET.

    Με την υποβολή της αίτησης, ο φορολογούμενος δηλώνει υπεύθυνα, ότι τα στοιχεία της αίτησής του είναι ακριβή και αληθή και παρέχει τη συναίνεσή του για τη διαβίβαση των απαραίτητων στοιχείων της/των ασφαλισμένης/-νων κατοικίας/-κιών προς την ασφαλιστική επιχείρηση με την οποία έχει συναφθεί το σχετικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, προκειμένου αυτή να επιβεβαιώσει την αντιστοίχιση του ακινήτου με τον/τους αριθμό/-ούς του/των ασφαλιστηρίου/-ων συμβολαίου/- ων.

    Μετά την υποβολή της αίτησης, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να επιβεβαιώσουν την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον/τους αριθμό/-ούς του/των ασφαλιστηρίου/ων συμβολαίου/-ων.

    Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας, που ασφαλίζεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024, η αξία αυτή ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξάνοντας τις κατοικίες που δύνανται να ενταχθούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

    Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής. Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.

    Στις περιπτώσεις ασφάλισης για λογαριασμό τρίτου ή ιδίου και για λογαριασμό τρίτου, το πρόσωπο που έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να συμπληρώσει στην εφαρμογή τους ΑΦΜ των προσώπων που έχουν δικαίωμα στο ακίνητο, προκειμένου η ΑΑΔΕ να τα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν κι εκείνα αίτηση έως τις 22/02/2024.

    Διαβάστε επίσης

    Στέλιος Ιωάννου: Ο Δάκης τιμάει τη γέννηση του ευπατρίδη

     



    ΣΧΟΛΙΑ