• Οικονομία

    Πόροι €2 δισ. θα διατεθούν σε προγράμματα κατάρτισης – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

    Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Κονδύλια που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

    Τα προγράμματα θα επανασχεδιαστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μπόνους εργασίας στους ανέργους που επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας, όπως αποκάλυψε το mononews.gr.

    Με στόχο να προκύψουν έως 80.000 ωφελούμενοι άνεργοι, ο ΟΑΕΔ πρόκειται να δρομολογήσει εντός Μαρτίου τις διαδικασίες για δύο νέα προγράμματα κατάρτισης, τα πρώτα που θα προκύψουν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα θα αφορούν τις ψηφιακές και τις «πράσινες» δεξιότητες, ώστε να υπάρξει εν συνεχεία και η ανάλογη πιστοποίηση από ανεξάρτητους φορείς. Πρόκειται για την έναρξη της διαδικασίας των προγραμμάτων κατάρτισης «νέας γενιάς» από τον ΟΑΕΔ, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο συνολικός προϋπολογισμός τους θα φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ.

    Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα αφορούν:

    – Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.

    – Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.

    – «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

    Συνολικά τα προγράμματα απευθύνονται σε 500.000 ωφελούμενους. Αναλυτικότερα 150.000 ωφελούμενοι να έχουν λάβει πιστοποιητικό κατάρτισης μέχρι το τέλος του 2022 και συνολικά 500.000 στο τέλος του 2025. Επίσης προβλέπονται επιπλέον 131 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης για 78.000 ωφελούμενους μέχρι το 2025, ενώ εξασφαλίστηκαν και 540 εκατ. ευρώ για δημιουργία 74.000 νέων θέσεων εργασίας.

    Επίδομα ανεργίας

    Εισοδηματικά κριτήρια στις κοινωνικές παροχές του ΟΑΕΔ, όπως είναι οι δωρεάν μετακινήσεις, οι εκπτώσεις εισιτηρίων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους είναι στη λίστα των ανέργων θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ.

    Ειδικότερα, θα συνδεθούν οι διάφορες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται οι άνεργοι (όπως δωρεάν μετακινήσεις, εκπτώσεις εισιτηρίων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) με το εισόδημα, που όμως θα εξετάζεται από τους φορείς που παρέχουν τις δωρεάν υπηρεσίες στους ανέργους. Κι αυτό γιατί άλλες παροχές, όπως φθηνό ρεύμα και απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, είναι ήδη συνδεδεμένες με το εισόδημα. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν κυρώσεις στους ανέργους που αρνούνται 3 φορές μια δουλειά που τους προσφέρει ο ΟΑΕΔ.

    Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια. Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

    Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μπόνους απασχόλησης σε όσους ανέργους επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας. Όπως έγραψε το mononews.gr, οι άνεργοι θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα και μετά την πρόσληψη τους επιπλέον με τον μισθό τους.

    Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μπόνους απασχόλησης θα αφορά το σύνολο των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας. Μάλιστα εξετάζεται το επίδομα απασχόλησης – μπόνους να αφορά τόσο τους άνεργους που λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ύψους 407 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2022, όσο και την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η πάταξη της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μπόνους εργασίας

    Ενισχυμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας με επιδότηση έως €36.000

    Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων Ιανουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ