• Οικονομία

    «Πόλεμος» ΥΠΟΙΚ, υπ. Δικαιοσύνης και Θεσμών για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Μάχη του υπουργείου Οικονομικών με τους Θεσμούς, αλλά και με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον χρόνο που θα ξεκινήσει και πάλι η διενέργεια των πλειστηριασμών.

    Σε πολύ δύσκολη θέση έχει βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τον οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι Θεσμοί για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, και θα πρέπει να συγκεράσει δύο εκ διαμέτρου απόψεις και να δώσει τη «σολομώντεια λύση».

    Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Έκρυθμη την χαρακτηρίζουν πηγές που μετέχουν των συζητήσεων με τους επόπτες, και αναφέρουν χαρακτηριστικά στο mononews.gr πως:

    -Οι Θεσμοί επιμένουν ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να ξεκινήσουν τώρα για όλους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Δέχονται να υπάρξει μία μικρή περίμετρος προστασίας, που θα αφορά τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση και ενδεχομένως να έχουν υποστεί σημαντική απώλεια των εισοδημάτων τους.

    -Το υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεπικουρούμενο από το δικαστικό σώμα, αντιτίθεται στη διενέργεια των πλειστηριασμών για όλη τη διάρκεια του 2021, συνεχίζει η ίδια πηγή που έχει πλήρη εικόνα της διαπραγμάτευσης για το συγκεκριμένο θέμα.

    Το υπουργείο Οικονομικών, με τους αξιωματούχους του να βρίσκονται σε σκληρή «πρέσα» από τους επικεφαλής των θεσμών, αναζητούν την συμβιβαστική λύση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η συμβιβαστική λύση είναι:

    Να παραμείνουν «παγωμένοι» μέχρι τις 30 Ιουνίου οι πλειστηριασμοί που αφορούν κατοικίες για ποσά μέχρι 150.000 ευρώ.

    Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο είναι από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

    Όπως είναι γνωστό, λόγω πανδημίας, δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί ούτε από τράπεζες, ούτε από εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά ούτε και από φυσικά πρόσωπα.

    Μάλιστα η κυβέρνηση νομοθέτησε για το θέμα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα χάσουν το σπίτι τους και στις 5 Ιανουαρίου 2021 δημοσιεύθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021, οι πλειστηριασμοί (με επισπεύδουσες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις) για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ.

    To 2020, η διενέργεια των πλειστηριασμών ανεστάλη την περίοδο των lockdown.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Συναντήσεις CEOs με υπουργούς και θεσμούς για κόκκινα δάνεια, «Ηρακλή», πτωχευτικό-Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς

    Χρήστος Σταικούρας: Οι δυσκολίες λίγο πριν την επιστροφή των θεσμών

    Μητσοτάκης: Έρχεται αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας – Ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα



    ΣΧΟΛΙΑ