• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Έρχεται αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας – Ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα

    • NewsRoom


    Νέα οικονομική ενίσχυση για τα αδύναμα νοικοκυριά και παράλληλα ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με διάταξη που θα φέρει το υπ. Δικαιοσύνης, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, κατά την τριτολογία του στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

    Όπως ανέφερε, ο κ. Μητσοτάκης, «ο κ. Τσίπρας πρότεινε οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα . Το πως θα τα δώσουμε και πόσα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο. Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει έως σήμερα κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

    Παράλληλα ανέφερε για τα σχολεία πως  «έχουμε στόχο 90 χιλ. tablets και laptops να πάνε στα σχολεία έως τον Φεβρουάριο του 2021» ενώ ανέφερε πως θα ζητήσει από  του υπουργείο Παιδείας να υπάρχει επιτάχυνση.

    Ο  κ. Μητσοτάκης έκανε και την αυτοκριτική του για την Θεσσαλονίκη. Απευθυνόμενος προς την κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «για την Θεσσαλονίκη με την γνώση που έχουμε σήμερα θα μπορούσαμε να πάρουμε μια εβδομάδα νωρίτερα τα μέτρα. Η ευθύνη βαραίνει όλους πρώτα την κυβέρνηση. Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση για την Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο εμείς αλλά και πρώτα απ΄ όλους οι ειδικοί επιδημιολόγοι. Δεν γυρνά πίσω ο χρόνος και τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με την σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Απαντώ στον κ. Τσίπρα ότι το Διαβαλκανικό μπήκε ήδη στο σύστημα».

    Αναφορικά με το ζήτημα περί  επίταξης ιδιωτικών κλινικών ανέφερε πως «θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν. Αυτό σημαίνει επίταξη. Παίρνω και πληρώνω. Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και αυτό κάνουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται».

    Για τα μαζικά τεστ δήλωσε  δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. «Θα κάνουμε την μεθεπόμενη εβδομάδα έξυπνα δειγματοληπτικά τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε τα γυμνάσια και λύκεια».

    «Τέλος να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο συνομιλητή για το υπουργείο Υγείας για να μας υποδείξουν προτάσεις για την εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά το εμβόλιο της Pfizer, για να διατεθεί απαιτεί περίπλοκη αλυσίδα διανομής με χαμηλές διαδικασίες. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα. Θα ήθελα η αποστολή εμβολιασμού να αγκαλιαστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής. Δεν πρέπει να κλείσει κανείς το μάτι σε αντιεμβολιαστικά κινήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί. Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω την περιπέτεια αλλά θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε αυτούς που μας κατηγορούν για την στρατηγική ακορντεόν ας μας καταθέσουν προτάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Όταν ξανανοίξει η οικονομία δεν πρέπει να επαναληφθεί ότι ακολούθησε μετά το πρώτο κύμα και αυτό αφορά και την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό το λάθος. Θυμήθηκα έναν ωραίο στίχο από τον Κοεν : Yπάρχει μια ρωγμή στα πάντα, έτσι θα μπει και το φως μέσα. Θα κερδίσουμε και αυτή την μάχη αρκεί να το κάνουμε όλοι με ευθύνη και αλληλεγγύη», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Μητσοτάκης: «Το πρόβλημα ειναι ο Πολακισμός» – «Αρκετά με τα ιδεολογικά άβατα, δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς το Πολυτεχνείο»

    Μητσοτάκης για πανδημία: Έρχονται μέρες δύσκολες, όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας – Από Ιανουάριο το εμβόλιο

    Τσίπρας: Έχετε χάσει την μπάλα – Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την πανδημία



    ΣΧΟΛΙΑ