• Οικονομία

    Πληρωμές φόρων με ένα «κλικ» από το κινητό – Σε wallet όλα τα φορολογικά έγγραφα των πολιτών 

    Κ. Χατζηδάκης και Γ. Πιστιλής

    Κ. Χατζηδάκης και Γ. Πιστιλής


    Τη ζωή πιο εύκολη σε εκατομμύρια φορολογούμενους ετοιμάζεται να κάνει η ΑΑΔΕ, φέρνοντας νέα ψηφιακά εργαλεία που θα αλλάξουν την καθημερινότητα στους φορολογούμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις.

    Σύντομα η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία ειδικές εφαρμογές, άμεσα προσβάσιμες από τα κινητά τηλέφωνα, που θα αφορούν φορολογικές υπηρεσίες. Σε αυτές τις εφαρμογές θα μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν φόρους, όπως ακριβώς γίνεται και για λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ή ΔΕΚΟ.

    Επίσης, σε αυτές τις εφαρμογές θα υπάρχουν εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, ενώ θα περιλαμβάνουν και wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα. Έτσι, ανά πάσα στιγμή ένας φορολογούμενους θα μπορεί να έχει μαζί του κάθε έγγραφο της εφορίας, όπως για παράδειγμα το τελευταίο εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης.

    Μέχρι το καλοκαίρι όλα τα παιδιά της χώρας θα αποκτούν ΑΦΜ. Ήδη, εκδίδεται ΑΦΜ για παιδιά άνω των 12 ετών. Πλέον, θα περάσουμε στη η’ φάση και θα αφορά παιδιά από 1-12 ετών.

    Σύντομα θα λειτουργήσει και το ενισχυμένο Τηλεφωνικό Κέντρο της ΑΑΔΕ και το ΑΙ Chatbot (τεχνητής νοημοσύνης) για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ώστε οι πολίτες θα αποφεύγουν την ταλαιπωρία και τος άσκοπες επισκέψεις στις εφορίες. Με ένα τηλεφώνημα, η τεχνητή νοημοσύνη θα τους βοηθά να βρουν λύση στο πρόβλημα που αναζητούν.

    Πιο εύκολη ζωή για τις επιχειρήσεις

    Μάλιστα, σε αυτές τις εφαρμογές για κινητά, θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη τη ζωή στους επαγγελματίες.

    Επίσης, οι επαγγελματίες θα μπορούν ακόμα και να προχωρούν (θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το Μάρτιο) σε διακοπή της δραστηριότητας της εταιρείας τους με ψηφιακό τρόπο, ο οποίος μάλιστα θα είναι σε κρυπτογραφημένη μορφή. Με την ίδια μορφή θα εξελιχθεί και η ψηφιακή αλλαγή ΚΑΔ μιας επιχείρησης.

    Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024 θα γίνει και η διασύνδεση με το ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων.

    Αλλαγές στα ακίνητα

    Πέραν από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλίσαν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές, έρχεται τους επόμενους μήνες και η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.

    Επίσης, μέχρι το Σεπτέμβριο θα έρθει και το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, που θα περιλαμβάνει: τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων.

    Τελωνειακές ψηφιακές υπηρεσίες

    Σημαντικές αλλαγές έρχονται μέσα στο 2024 και για τα τελωνεία. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, θα έρθουν έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο:

    • Προτελωνειακές διαδικασίες

    • Αυτοματοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης των εξαγωγών

    • Αυτόματη οριστικοποίηση των διασαφήσεων εισαγωγής – Αυτόματη αποστολή της Άδειας Παράδοσης Τελωνισμένων Εμπορευμάτων

    • Αυτόματη απόδοση ταυτότητας ηλεκτρονικής πληρωμής που αφορούν τελωνειακές οφειλές

    • Ψηφιοποίηση των δελτίων εισόδου-εξόδου και μεταβίβασης εγχώριων εμπορευμάτων στις Ελεύθερες Ζώνες

    Διαβάστε επίσης:

    Στη «φάκα» της εφορίας χιλιάδες φορολογούμενοι που δηλώνουν… «φτωχοί» και ζουν «πλούσιοι»

    Πιτσιλής: Παρακολουθούμε τα πάντα στα social media – Τι έρχεται το 2024 σε ελέγχους της ΑΑΔΕ

    «Ξεπαγώνει» ο ακατάσχετος λογαριασμός για χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας
     



    ΣΧΟΛΙΑ