• Οικονομία

    Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις: Οι CEOs απαντούν και δεν είναι ο αναμενόμενος

    • NewsRoom
    επιχειρησεις


    Τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εν έτει 2019 εντόπισε η μελέτη Global CEO Outlook 2019 της KPMG.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν στις απαντήσεις 1.300 CEOs από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κατέδειξαν τους κυριότερους παράγοντες από τους οποίους κινδυνεύει μια επιχείρηση και ανέδειξαν εκείνον που θεωρούν κυρίαρχο κίνδυνο, ο οποίος σίγουρα δεν αποτελεί τον αναμενόμενο.

    Πιο συγκεκριμένα, καταθέτοντας την εμπειρία τους στη μελέτη, οι CEOs ανέδειξαν ως σοβαρότερη απειλή για τις επιχειρήσεις τους το 2019 την κλιματική αλλαγή.

    Οι 1.300 CEOs που συμμετείχαν, προερχόμενοι από 11 βασικές αγορές και κλάδους, απάντησαν σε ποσοστό 76% ότι η ανάπτυξη της εταιρείας τους θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να στραφούν προς μια οικονομία καθαρών τεχνολογιών, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν και 130 CEOs προερχόμενοι από κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες ενέργειας, οι οποίοι ανήκουν στο ποσοστό εκείνων που κατέδειξαν την κλιματική αλλαγή ως σοβαρότερο ζήτημα αντιμετώπισης για τις επιχειρήσεις.

    Άλλοι παράγοντες που αναφέρθηκαν ως απειλητικοί για τις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι το τεχνολογικό discruption, η επιστροφή στον εδαφισμό (territorialism), η κυβερνοασφάλεια και ο λειτουργικός κίνδυνος.

    Επιπρόσθετα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα δείχνουν ότι περισσότεροι από το 80% των CEOs της ενέργειας αναφέρουν ότι ηγούνται προσωπικά της τεχνολογικής στρατηγικής των επιχειρήσεων τους, ενώ σε ποσοστό 79% επενδύουν περισσότερα κεφάλαια στην αγορά νέων τεχνολογιών, με στόχο να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της επιχείρησής τους.

    Επιπλέον, ποσοστό 94% των CEOs του κλάδου της ενέργειας δηλώνουν βεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους, ενώ σε ποσοστό μόλις 65% έχουν την ίδια βεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία.

    Στο θέμα της ανάπτυξης, σε ποσοστό 60% συμφωνούν ότι ενεργούν με ευελιξία στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον – και ότι αν καθυστερήσουν να αναλάβουν δράση, ίσως βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με πτώχευση.

    Για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια, το 66% των στελεχών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις για τον εντοπισμό της ανατροπής και των διαδικασιών καινοτομίας. Άλλες στρατηγικές που εφαρμόζουν περιλαμβάνουν τη δημιουργία προγραμμάτων επιταχυντών για νεοφυείς επιχειρήσεις, τη συμμετοχή σε κοινοπραξίες του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και την εύρεση εταιρικών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

    Τέλος, για να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τους είναι προετοιμασμένες για το μέλλον, περισσότεροι από 85% σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των υπαλλήλων τους στις νέες ψηφιακές δυνατότητες, ώστε να αναπτύξουν έτσι ένα πιο αποτελεσματικό εργατικό δυναμικό.



    ΣΧΟΛΙΑ