• Οικονομία

    Πιο ακριβές από αύριο οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Πότε θα «ανεβαίνουν» αυτόματα στο Ε9

    Πιτσιλής: Πολύ σύντομα το σύνολο της διαδικασίας έναρξης μιας επιχείρησης θα γίνεται ψηφιακά, όπως και η παύση εργασιών της

    Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Τελευταία μέρα για φθηνές μεταβιβάσεις είναι η σημερινή, καθώς εκπνέει η παράταση που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

    Σημειώνεται πως σήμερα το βράδυ λήγει η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων πριν από το τέλος του 2021 και είχαν δικαίωμα τρεις μήνες μέσα στο τρέχον έτος για να υπογράψουν τα τελικά συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Αυτή η προθεσμία λήγει σήμερα και αφορά όσους υπέβαλαν δηλώσεις πριν από το τέλος του 2021 στις ΔΟΥ ή στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

    Από την 1η Απριλίου όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ πλέον οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε αγοραπωλησία ακινήτου θα πρέπει να καταβάλουν και το αναλογούν ποσό ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

    Φθηνές μεταβιβάσεις θα μπορούν να κάνουν έως σήμερα και όσοι προχωρούν σε δωρεές και γονικές παροχές. Μπορεί το αφορολόγητο όριο να έχει ανέβει στις 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2021, ωστόσο όσοι είχαν εκκινήσει τις διαδικασίες εντός του 2021 θα μπορούν να υλοποιήσουν τη μεταβίβαση με τις παλιές τιμές και να το δηλώσουν στην πλατφόρμα του Ε9.

    Αυτόματη ενημέρωση Ε9 για αγοραπωλησίες μέσω του myProperty

    Ακόμα πιο εύκολη θα γίνεται στο εξής η αγοραπωλησία ενός ακινήτου, καθώς πέραν από την ηλεκτρονική διαδικασία μέσω της ειδικής πλατφόρμας MyProperty της ΑΑΔΕ, πλέον οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειάζεται να τρέχουν για ενημέρωση του Ε9 όταν πουλά ή όταν αγοράζει ένα ακίνητο.

    Αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο επιχειρησιακό σχέδιο για το έτος 2022 που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η υλοποίηση του εν λόγω έργου θα γίνει τον Δεκέμβριο του έτους 2022.

    Συνεπώς, για μεταβιβάσεις ακινήτων που ολοκληρώνονται μέσω της εφαρμογής myProperty της ΑΑΔΕ (γονικές παροχές, δωρεές και αγοραπωλησίες) θα παρέλκει η υποβολή δήλωσης Ε9, αφού θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση στην περιουσιακή κατάσταση των συμβαλλομένων. Η υλοποίηση αυτού του έργου θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από το «βραχνά» της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης Ε9 για κάθε απόκτηση ή διαγραφή ακινήτου, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως αν λειτουργήσει σωστά η διαδικασία δε θα χάνονται πλέον πολλές εργατοώρες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Βέβαια, η υποβολή της δήλωσης Ε9 δεν θα πάψει να υφίσταται, αφού μέσω αυτής θα εξακολουθούν λογικά να γίνονται οι λοιπές τροποποιήσεις που δεν πραγματοποιούνται μέσω του myProperty.

    Διαβάστε επίσης

    Η ακρίβεια φέρνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ – Οι σκέψεις για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

    Η εφορία σηκώνει το ακουστικό και καλεί… οφειλέτες – Ποιους φορολογούμενους θα ελέγξουν φέτος οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ



    ΣΧΟΛΙΑ