• Οικονομία

    Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από ΗΠΑ-Γερμανία – Σοκ και δέος στις αγορές

    • NewsRoom


    Με δέος παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις στα μέτωπα της αμερικανικής και της γερμανικής οικονομίας, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο οικονομίες «φλερτάρουν» πλέον επικίνδυνα με την ύφεση.

    Τα πέντε κορυφαία ινστιτούτα ερευνών της Γερμανίας (DIW, IWH, Ifo, IfW και RWI) προβλέπουν πλέον χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι κατασκευαστές στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης βλέπουν να μειώνεται δραματικά η ζήτηση σε όλο τον κόσμο, ενώ ο εμπορικός πόλεμος εξακολουθεί να επιβαρύνει τόσο το κλίμα όσο και τις οικονομικές προοπτικές των επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 1,1% το 2020, πολύ κάτω από το 1,8% που προβλεπόταν τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, όμως, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Bloomberg τον περασμένο μήνα προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη το 2020 θα είναι 0,9% και ο ΟΟΣΑ μόλις 0,6%.

    Την ίδια ώρα, ένα «άτακτο» Brexit μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη δυναμική της γερμανικής οικονομίας.

    Για το τρέχον έτος, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να «τρέξει» με 0,5% (από 0,8% που προβλεπόταν προηγουμένως), σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή της από το 2013. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε πιθανότατα στο τρίτο τρίμηνο, που σημαίνει ότι η Γερμανία βρέθηκε σε τεχνική ύφεση, έχοντας προηγηθεί και μια συρρίκνωση 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

    «Η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση και αυτό επηρεάζει πλέον και τους παρόχους υπηρεσιών που συνεργάζονται μαζί τους», λέει στο Bloomberg ο Κλάους Μίκελσεν, επικεφαλής προβλέψεων και οικονομικής πολιτικής στο DIW.

    «Το γεγονός ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά συνεχίζουν να ξοδεύουν», προσθέτει.

    Κατεβάζουν ταχύτητα και οι ΗΠΑ

    Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία φαίνεται να χάνει έδαφος και το ερώτημα τώρα είναι αν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση.

    Τα στοιχεία για τον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη ήταν τα χειρότερα της δεκαετίας, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει μεγέθυνση και συρρίκνωση (με τον PMI στις 47,8% μονάδες).

    Αυτό που μένει τώρα να φανεί, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι το αν οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να ξοδεύουν αρκετά για να αντισταθμιστεί το πλήγμα στη βιομηχανία από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

    «Η οικονομία κινείται με έναν κινητήρα και αυτός είναι ο καταναλωτής», λέει χαρακτηριστικά ο Stephen Gallagher, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στη Societe Generale SA.

    Υπό πίεση τα χρηματιστήρια

    Υπό το φως όλων αυτών των στοιχείων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται πιέσεις, ενώ τα futures δείχνουν αδύναμο ξεκίνημα στη Wall Street.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει σημαντικές απώλειες, έτοιμος να σημειώσει τη χειρότερη διήμερη επίδοσή του από τον Αύγουστο. Με όλους τους κλάδους, πλην εκείνου των ταξιδίων, να βρίσκονται «στο κόκκινο».



    ΣΧΟΛΙΑ