• Σχόλιο Αγοράς

    Επίθεση πωλητών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου – «Ξηλώνονται» τα κέρδη της χρονιάς

    • NewsRoom
    Wall Street


    Mία οδυνηρή μέρα για τις αγορές και βεβαίως για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Τα απογοητευτικά στοιχεία για την μεταποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, δίδοντας την αίσθηση ότι η αμερικανική οικονομία βυθίζεται σε ύφεση, ειδικά, όσο μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα και τις άλλες χώρες.

    Στην Ευρώπη, η παρέμβαση Ντράγκι μέσω του QE ή οι αλλεπάλληλες μειώσεις του βασικού επιτοκίου του ευρώ μοιάζουν με άσφαιρα πυρά, όπως υποστηρίζουν ξένοι αναλυτές χαρακτηριστικά κι αυτό, γιατί η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαπλώνεται σαν ιός πιο γρήγορα.

    Από αυτό περιβάλλον δεν ξεφεύγει το Χρηματιστήριο της Αθήνας και οι εμπλεκόμενοι γύρω από αυτό.

    Παρά τα καλά λόγια των ξένων, τις θετικές εκθέσεις για την πορεία της οικονομίας, τίποτα δεν μεταφράζεται σε είδος, δηλαδή σε τοποθετήσεις κεφαλαίων στο Χ.Α.

    Μπορεί πριν από μία εβδομάδα κάποια να έκλεισαν τις short θέσεις τους, όπως το Oceanwood ή η Blackrock, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξε και η τάση. Ο τραπεζικός κλάδος για παράδειγμα, υποχωρεί εντόνως την Τετάρτη, στις 790 μονάδες και με απώλειες άνω του 4%

    Ταυτόχρονα, η σημερινή βουτιά στο Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να τείνει να συναντήσει την στήριξη των 838 μονάδων, αφού κινείται στις 843 και με απώλειες άνω του 2%, γίνεται με τζίρο. Δηλαδή, υπάρχουν καθαροί πωλητές, που δεν υπολογίζουν ούτε στηρίξεις, ούτε αν κέρδισαν, ούτε αν έχασαν. Θέλουν απλά να ξεφορτωθούν μετοχές από το χαρτοφυλάκιό τους.

    Για το λόγο αυτό, βλέπουμε την Τετάρτη να μειώνεται το ρίσκο στην ΔΕΗ, που διαπραγματεύεται στα 3,05 ευρώ, στην ΓΕΚ/Τέρνα, παρά τα θεαματικά αποτελέσματα, στα 6,5 ευρώ, την Coca Cola που διολισθαίνει στα 29 ευρώ, τον Ελλάκτωρα που κινείται για δεύτερη μέρα ενδοσυνεδριακά κάτω από το 1,80 ευρώ.

    Τα ΕΛΠΕ υποχωρούν στα 8,26, την MIG που υφίσταται κατολίσθηση και με πτώση πάνω από 10%, με τις συζητήσεις που διεξάγονται με τα funds να καταλήγουν σε αδιέξοδο, την Jumbo, που εδώ και μία εβδομάδα οι πωλητές δεν την αφήνουν σε χλωρό κλαρί, κινούμενη στα 16,61, κινούμενη σε χαμηλά μηνός, ο Μυτιληναίος, στα 9,33 ευρώ, παρά τη θεμελίωση της νέας μεγάλης επένδυσης στην Βοιωτία και η Τέρνα Ενεργειακή, στα 7,22 ευρώ.

    Δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι το Χ.Α. σημειώνει τα περισσότερα κέρδη από την αρχή της χρονιάς, πάνω από 42%, οπότε όσα κέρδη ήταν να γράψουν για να πάρουν τα μπόνους τους οι ξένοι, τα έχουν πάρει…

    Από τις μετοχές που διακινούνται, 85 υποχωρούν και 24 ενισχύονται.

    Η αξία των πακέτων ξεπερνάει τα 5 εκατ. Ευρώ, όπου τα πιο ενδιαφέροντα είναι οι 84.552 στην ΕΥΑΘ, στα 5,04 ευρώ με την μετοχή να υποχωρεί πια στα 4,97 και οι 50.735 στην Μότορ Όιλ στα 20,80 ευρώ με το χαρτί αυτή την ώρα στα 20,82.



    ΣΧΟΛΙΑ