• Οικονομία

    Πώς η Eurostat πιέζει για εκτόξευση του χρέους κατά 13%… μέσα σε μια νύχτα – Τα επιχειρήματα της Αθήνας

    Βαρύ 24ωρο φόρων - Πληρωμή έως και 6 δόσεων σε μια μέρα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Σαν «βόμβα» έχει πέσει εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα η είδηση ότι η Eurostat με μια αιφνιδιαστική κίνηση, απαίτησε την εγγραφή στο ελληνικό χρέος, σχεδόν 23 δισ. ευρώ που αποτελούν τις εγγυήσεις για το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ 1 και 2».

    Αυτό το αίτημα θα οδηγούσε το ελληνικό χρέος σχεδόν στα 380 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος Ιουνίου είχε διαμορφωθεί στα 354 δισ. ή στο 207,2% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Το όλο θέμα ξεκίνησε μετά το έλεγχο της Eurostat στο «project Cairo» της Eurobank, μια τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πρόκειται για το πρόγραμμα με το οποίο «εγκαινιάστηκε» το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», με το ελληνικό δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίες έχουν εγείρει διάφορα ερωτήματα γύρω από τη διαδικασία και κυρίως αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη συναλλαγή ήταν επαρκής, αλλά και αν οι ανακτήσεις δανείων υστερούν σε σχέση με το business plan.

    Καθησυχάζει το Υπουργείο Οικονομικών

    Μετά το πρώτο «σοκ», το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζεται ψύχραιμο έναντι της «βόμβας» που έριξε η Eurostat, καθώς εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις εγγυήσεις και ότι θα βρεθεί λύση.

    Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών μάλιστα, επισημαίνουν πως οι απαιτήσεις της Eurostat δεν πρόκειται να προχωρήσουν, μιας και τα σχέδια «ΗΡΑΚΛΗΣ 1 και 2» έχουν πάρει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, DGComp, ενώ είχε προηγηθεί ολόκληρη διαβούλευση εντός της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και η Eurostat.

    Μάλιστα, το δικό του «πράσινο» φως είχε δώσει και ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, SSM.

    Με αυτά τα επιχειρήματα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και ο ΟΔΔΗΧ εκτιμούν ότι έχουν όλα τα απαραίτητα επιχειρήματα για να αντικρούσουν τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και φυσικά, να μην τιναχθεί στον «αέρα» η ελληνική οικονομία με τη διόγκωση του χρέους κατά 13% – 14% μέσα σε μια… νύχτα.

    Σε περίπτωση που η τιτλοποίηση μιας τράπεζας καταπέσει μελλοντικά, το Δημόσιο να μπορούσε να επιβαρυνθεί μέρος των εγγυήσεων, όπως προβλέπει η δομή του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ», ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί για το σύνολο των collaterals που έχουν δοθεί.

    Με τη λογική της Eurostat, μάλιστα, οι προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών για την απομείωση του ελληνικού χρέους, με βάση του νέους δημοσιονομικούς κανόνες που αναμένεται να θέσει η Κομισιόν θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, ακόμα και αν οι εισηγήσεις που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι, κάνουν λόγο για ηπιότερη προσαρμογή της Ελλάδας στους στόχους για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τις επόμενες 2-3 δεκαετίες.

    Ο στόχος των NPEs και η επενδυτική βαθμίδα

    Το θέμα που προέκυψε θορύβησε σφόδρα την Αθήνα, καθώς μια επίσημη ευρωπαϊκή αρχή βάζει βόμβα στα θεμέλια μιας τεράστιας προσπάθειας για την επίτευξη σημαντικών στόχων της ελληνικής οικονομίας.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει επαναλάβει πολλάκις ότι στόχος είναι η μείωση των NPE’s σε μονοψήφιο ποσοστό προς τα τέλη του 2022 (με το «στοκ των «κόκκινων» δανείων να είναι 16 – 18 δισ. ευρώ), ενώ την ίδια περίοδο η χώρα μας θα πρέπει να έχει επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα.

    Μάλιστα, ένας από τους λόγους που εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης είναι και η τεράστια μείωση των «κόκκινων» δανείων και ανοιγμάτων, με «οδηγό» τα προγράμματα τιτλοποιήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Καταιγίδα φόρων το επόμενο 4ήμερο – Ποιοι πρέπει να πληρώσουν έως και 6 δόσεις ταυτόχρονα!

    Σταϊκούρας: Τα 6+1 μέτρα για την αγορά ακινήτων

    Οι 14 φόροι που έσωσαν τα έσοδα του προϋπολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ