• Οικονομία

    Ποια ασφαλιστική κατηγορία οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη – 850.000 μη μισθωτοί καλούνται να επιλέξουν έως 31 Ιανουαρίου

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Μόλις 440 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη θα λάβουν οι μη μισθωτοί που θα επιλέξουν να καταβάλλουν την κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

    Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι 850.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες για να λάβουν αξιοπρεπή σύνταξη, που να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το μήνα θα πρέπει να επιλέξουν την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία για περισσότερα από 30 χρόνια με μηνιαία εισφορά 302 ευρώ.

    Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας που έχει διανύσει 30 χρόνια ασφάλισης στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία ,μπορεί με τα σημερινά δεδομένα, να περιμένει μηνιαία σύνταξη ύψους 1.085 ευρώ. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι αξίζει τον κόπο να ενταχθεί κανείς στην τρίτη ή σε υψηλότερη κατηγορία, αν τον χωρίζουν από τη σύνταξη τουλάχιστον δέκα έτη.

    Συγκεκριμένα, αν παραμείνει στην 6η ασφαλιστική κατηγορία αντί της 2ης για 10 χρόνια, η σύνταξή του θα αυξηθεί κατά 365 ευρώ το μήνα. Η επιλογή ανώτερης κατηγορίας για μικρό χρονικό διάστημα δεν οδηγεί σε αισθητή διαφορά στη σύνταξη. Για παράδειγμα αν ενταχθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία για δύο έτη, δε θα κερδίσει πάνω από 20 ευρώ στη σύνταξη.

    Ποια κλίμακα συμφέρει

    Οι μη μισθωτοί καθορίζουν το ύψος της μελλοντικής ανταποδοτικής τους σύνταξης, αφού κάθε ασφαλιστική κατηγορία αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό ύψος συντάξιμων αποδοχών. Για κύρια σύνταξη οι επιλογές ξεκινούν από την πρώτη (και υποχρεωτική) κατηγορία εισφορών των 210 ευρώ το μήνα και φτάνουν μέχρι και την 6η κατηγορία των 566 ευρώ το μήνα. Για επικουρική σύνταξη οι κατηγορίες ξεκινούν από 42 ευρώ και φτάνουν έως και 61 ευρώ το μήνα, ενώ για εφάπαξ παροχές τα ποσά των εισφορών κυμαίνονται από 26 έως 37 ευρώ το μήνα.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, για κάποιον ασφαλισμένο που έχει λίγα χρόνια μπροστά του έως τη συνταξιοδότηση, η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα επηρεάσει ελάχιστα το τελικό ποσό της σύνταξης που θα λάβει.  Αντίθετα στην περίπτωση που κάποιος έχει λίγα χρόνια ασφάλισης η  επιλογή, για παράδειγμα, της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ενέχει τον κίνδυνο να καθηλωθεί σε σημαντικά χαμηλή σύνταξη, κοντά στα 440 ευρώ.

    Ο ρόλος της 3ης ασφαλιστικής κατηγορίας

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο για τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών έχει η 3η ασφαλιστική κατηγορία των 302 ευρώ (236 για κύρια σύνταξη). Η πλειοψηφία των επαγγελματιών που ασφαλίζονταν στο παρελθόν με τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ (μέχρι το τέλος του 2016) και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, φαίνεται να έχουν καταβάλλει μια μέση εισφορά, για τα έτη 2002 – 2009 της τάξης των 240 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μέσες συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 1.200 ευρώ.

    Για να διατηρήσουν τις συντάξιμες αποδοχές τους στο ύψος των παλαιών καταβαλλόμενων εισφορών, θα πρέπει να ενταχθούν στην 3η κατηγορία, ώστε να μην έχουν απώλειες στο ποσό της προσδοκώμενης σύνταξής τους. Εάν επιθυμούν να την αυξήσουν, τότε θα πρέπει να επιλέξουν υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

    Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

    Έως 31 Ιανουαρίου οι 850.000 μη μισθωτοί καλούνται να επιλέξουν μία εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών υποχρεωτικά. Η επιλογή είναι ελεύθερη και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης. Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, μετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό. Αλλά κι όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει μια από τις 6 κατηγορίες, μπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή επιτρέπεται μία φορά τον χρόνο προς το παρόν, ενώ σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα δοθεί η δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας και κατά την διάρκεια της χρονιάς.

    Όσοι ασφαλισμένοι δεν υποβάλουν νέα αίτηση παραμένουν στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν την προηγούμενη χρονιά, καθόσον σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς θα επηρεάσει όπως προαναφέραμε και τη μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν.

    Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα επιλέξουν εισφορές με βάση τις υπάρχουσες ασφαλιστικές κατηγορίες, όπως ορίζει ο νόμος. Όμως στο τέλος του Φεβρουαρίου θα κληθούν να καταβάλλουν άλλο ποσό από αυτό που θα επιλέξουν, καθώς οι εισφορές θα αυξηθούν ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού το 2022.

    Εφόσον ο πληθωρισμός κλείσει σε ετήσια βάση κοντά στο 9%, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ, ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 617 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να ενεργοποιήσει την νέα χρονιά αύξηση των εισφορών στους μη μισθωτούς με βάση το τελικό ποσοστό του πληθωρισμού το προηγούμενο έτος, ήτοι μεταξύ 8,5%-9%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ κρατούν «άμυνες» στον προϋπολογισμό – Στο 1 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα στο 11μηνο

    ΔΥΠΑ: Ανοιχτές οι αιτήσεις για την «επιταγή ακρίβειας» των €250

     



    ΣΧΟΛΙΑ