• Οικονομία

    Peter Dohlman (ΔΝΤ): Αυτές πρέπει να είναι οι 5 προτεραιότητες της Ελλάδας σήμερα

    Peter Dohlman, ΔΝΤ, Υπεύθυνος για την Ελλάδα


    Στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που μετά τα από 9 χρόνια κρίσης δεν έχουν ουσιαστικά υποχωρήσει  αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist, ο Peter Dohlman υπεύθυνος για την Ελλάδα στο ΔΝΤ.

    Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα αδύναμος, με δεδομένο τα πολλά χρόνια μείωσης του ΑΕΠ που έχουν προηγηθεί, ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερο από μια δεκαετία για να επανέλθει η χώρα στα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ, οι πολίτες ακόμη πληρώνουν παραπάνω για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, επομένως δεν λειτουργεί απελευθερωμένα η αγορά, ακόμη υπάρχει κίνδυνος φτώχειας, οι τράπεζες δεν λειτουργούν σαν μηχανές για την οικονομία και  το δημόσιο  χρέος είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

    Το ΔΝΤ θεωρεί, σημείωσε ότι όλες οι πολιτικές στην Ελλάδα πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να έχει 5 προτεραιότητες από δω και πέρα για να τα καταφέρει να αντιμετωπίσει   τις προκλήσεις που παρουσιάζονται:

    1. Καλύτερο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα δίνει έμφαση στις φορολογικές ελαφρύνσεις και την προσέλκυση επενδύσεων
    2. Περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας
    3. Ενίσχυση της ελκυστικότητας του επιχειρηματικού και  επενδυτικού περιβάλλοντος με συγκεκριμένες πολιτικές
    4. ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών ως πιστωτή της οικονομίας
    5. Δημογραφικό και πολιτικές για αντιμετώπιση της μείωσης πληθυσμού και της μελλοντικής αύξησης του εργατικού δυναμικού αξιοποιώντας περισσότερο τις γυναίκες και τους μετανάστες



    ΣΧΟΛΙΑ