• Οικονομία

    ΔΝΤ: Έγιναν λάθη στο πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας

    Eurogroup

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος ΕΚΤ


    Στην αναγνώριση πως υπήρξαν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις στην περίοδο του πρώτου ελληνικού μνημονίου προχώρησε για μια ακόμα φορά το ΔΝΤ, κάνοντας έναν πλήρη απολογισμό των προγραμμάτων διάσωσης που δρομολόγησε τα χρόνια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

    Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, μεταξύ των βασικών αιτιών για την επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους ήταν δημοσιονομικές αστοχίες, όπως η χαμηλότερη ανάπτυξη στην περίπτωση της Ελλάδας την περίοδο του πρώτου προγράμματος.

    «Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους φαίνεται να έκλεινε υπέρ των μεγάλων δημοσιονομικών προσαρμογών και αισιόδοξων μακροοικονομικών πλαισίων σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις με υψηλά επίπεδα χρέους, την Ελλάδα (το 2010) και την Ουκρανία (το 2014)», αναφέρει το Ταμείο.

    Παράλληλα, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε μεγάλη διστακτικότητα να αναγνωριστεί ότι το χρέος μπορεί να μην ήταν βιώσιμο. «Οι μετέπειτα αξιολογήσεις αμφισβήτησαν την αρχική κρίση ότι το χρέος ήταν βιώσιμο (Ελλάδα) και βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα (Ουκρανία)», συμπληρώνει.



    ΣΧΟΛΙΑ