• Οικονομία

    Περισσότερες από 1.250 αιτήσεις συνταξιοδότησης διεκπεραιώνει καθημερινά ο ΕΦΚΑ – Ειδική εκδήλωση σήμερα παρουσία του Πρωθυπουργού

    Παναγιώτης Δουφεξής – Διοικητής e-ΕΦΚΑ


    Στην έκδοση περίπου 1.250 συνταξιοδοτικών αποφάσεων καθημερινά προχωράει ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με τις 500 αιτήσεις που διεκπεραιώνονταν το 2019.

    Την εξάλειψη των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κύριας ασφάλισης θα ανακοινώσουν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής του e-Ε.Φ.Κ.Α Παναγιώτης Δουφεξής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», ο e-ΕΦΚΑ εκκαθάρισε το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων για την εξαετία 2016-2021, ενώ έχουν απομείνει μόνο 9.500 περιπτώσεις εξαιρετικά προβληματικές, καθώς υπάρχουν οφειλές σε κάποιες περιπτώσεις ή εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις. Για την πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων απαιτείται επιπλέον χρόνος για την αναζήτηση στοιχείων και οι αποφάσεις πιθανότατα να βγουν απορριπτικές.

    Με βάση τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Μαίου του 2022, αποδεικνύοντας την σημαντική επιτάχυνση στους χρόνους απονομής καθώς πλέον είναι εφικτή η έκδοση συντάξεων ακόμη και σε 60 ημέρες.

    Τα 5 τ. Ταμεία του ΕΦΚΑ και 10 διευθύνσεις του Φορέα σε όλη την Ελλάδα μηδένισαν τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις που πολλές από αυτές εκκρεμούσαν για 1, 2 ή και 3 χρόνια.

    Το πρώτο 8μηνο του 2022 εκδόθηκαν συνολικά 188.000 συντάξεις, 25.000 περισσότερες σε σχέση με εκείνες που εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020 και 65.000 περισσότερες σε σχέση με το σύνολο των εκδόσεων του 2019. Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στα τέλη Αυγούστου ανέρχονταν σε 31.000.

    Στο “πράσινο κτίριο” του e-ΕΦΚΑ στην Κηφισίας υλοποιείται ένα από τα σημαντικότερα projects απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

    Σε αυτό συγκεντρώνονται σταδιακά οι φάκελοι των ασφαλισμένων με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, εκείνες οι περιπτώσεις δηλαδή που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον χρόνο απονομής (20.000 περίπου περιπτώσεις με 3- 4 χρόνια καθυστέρηση στην απονομή).

    Μπορεί ένας ασφαλισμένος να έχει 3, 4 ή και 5 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φακέλους, έναν για κάθε ταμείο που ήταν ασφαλισμένος.

    Ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων σε ταμεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης.

    Στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων σημαντικό ρόλο έπαιξε η απονομή των fast track συντάξεων. Ειδικότερα απο 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 55.000 συντάξεις fast track και ο μέσος χρόνος απονομής είναι 4 μήνες. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν μόνο ασφάλιση στον πρώην ΟΓΑ και μόνο στο πρώην ΙΚΑ απονέμονται σε δύο μήνες.

    Ειδικότερα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από την 1η Απριλίου 2022 και μετά διεκπεραιώνονται τη μέθοδο του fast track. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη διαδικασία των fast track συντάξεων σε περίπτωση που η απονομή δεν ολοκληρωθεί εντός τριμήνου τότε καταβάλλεται αυτόματα τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του τριμήνου, δηλαδή στο 4μηνο.

    Αναλυτικότερα εάν η προθεσμία του τριμήνου δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα:

    Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ.

    Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις fast track αφορούν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη που καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά τις 31/3.

    Επί της ουσίας θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία της «σύνταξης εμπιστοσύνης» ώστε η σύνταξη να βγαίνει γρήγορα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο ψηφιοποιημένο ιστορικό. Έτσι θα γίνεται ο υπολογισμός και οι έλεγχοι θα ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο. Οι έλεγχοι δεν θα είναι δειγματοληπτικοί αλλά θα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.

    Διαβάστε επίσης

    18.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης – Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα



    ΣΧΟΛΙΑ