• Οικονομία

    Πέντε μεγάλες τράπεζες άλλαξαν τις προβλέψεις τους – Στο 2% το επιτόκιο της ΕΚΤ σε ένα χρόνο

    • Bloomberg
    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


    Οι οικονομολόγοι σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για την πορεία των επιτοκίων στην ευρωζώνη, αλλά διαφωνούν σχετικά με το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα αυξήσει τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, οι περισσότερες φαίνεται να καταλήγουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ σε ένα χρόνο από σήμερα θα κυμαίνεται στο 2%.

    Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε την Πέμπτη να αρχίσει να αυξάνει τον Ιούλιο το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5%, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία της να ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν.

    The Only Way Is Up | Economists bring forward predictions for the pace of ECB rate hikes
    Οι οικονομολόγοι παρουσιάζουν τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ

     Ακολουθούν οι γενικές προβλέψεις των μεγάλων τραπεζών:

    Credit Suisse Group

    Αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο ακολουθούμενη από διπλάσιο ποσοστό αύξησης τον Σεπτέμβριο και 75 μονάδες βάσης κατά το τέταρτο τρίμηνο. Το επιτόκιο θα φτάσει στο 2% μέχρι το τέλος του 2023.

    Deutsche Bank

    Αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο ακολουθούμενη από αυξήσεις 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και επιπλέον 25 ξανά τον Δεκέμβριο. Τελικό επιτόκιο 2% που θα επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2023 μέσω αύξησης 25 μονάδων βάσης.

    Goldman Sachs

    Αύξηση 25 μονάδες βάσης και θα ακολουθήσουν άλλες 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο πριν από μια ακόμη κίνηση 25 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο. Τρεις ακόμη αυξήσεις αυτού του μεγέθους θα σημειωθούν το 2023 οδηγώντας σε τερματικό επιτόκιο 1,75%.

    JPMorgan Chase & Co.

    Αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και στη συνέχεια 50 μονάδες τον Σεπτέμβριο, με πρόσθετες αυξήσεις κατά 1/4 τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο και με πιθανό το ενδεχόμενο πιο επιθετικής πολιτικής.

    Barclays Plc

    Η τράπεζα αναμένει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και 25 τον Οκτώβριο. Η ΕΚΤ θα σταματήσει τελικά με επιτόκιο καταθέσεων στο 0,5%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λαγκαρντ: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για περισσότερο χρόνο, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

    Τέλος στο «φθηνό» χρήμα, έρχονται μία και δύο και τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ