• Τράπεζες

    Τέλος στο «φθηνό» χρήμα, έρχονται μία και δύο και τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τα ψιλά γράμματα της απόφασης Λαγκάρντ και γιατί Κόκκαλης, Μυλωνάς και Στασινόπουλος κινούν τα νερά στη Λεωφόρο Αθηνών

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Το σήμα της ανόδου των επιτοκίων του ευρώ δόθηκε. Τον Ιούλιο έρχεται αύξηση 0,25%,  τον Σεπτέμβριο η αύξηση θα είναι στο 0,50% και μέχρι τέλος του 2022 θα επιτόκια θα έχουν διαμορφωθεί κοντά στο 1%.  Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εχθρός είναι ο πληθωρισμός και ξεκινά επιτοκιακό «πόλεμο» με στόχο να τον ρίξει στο  2%.

    Όμως κάθε αύξηση των επιτοκίων θα φέρει νέες πιέσεις στους ήδη επιβαρυμένους –από τις αυξημένες τιμές ενέργειας, τροφίμων, υπηρεσιών- προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Πιο ακριβό έχει γίνει το χρήμα και για τις επιχειρήσεις.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το σταθερό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,8% και σήμερα έχει αυξηθεί στο 3,8%. Μάλιστα όπως αναφέρει τραπεζική πηγή στο mononews.gr,  οι τράπεζες απορροφούν και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέρος της ανόδου, διότι αν το σταθερό επιτόκιο στέγης πάει στο 4,5% η ζήτηση θα μειωθεί.

    Να σημειωθεί ότι σε στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια αύξηση του επιτοκίου κατά 1 μονάδα θα αυξήσει τη μηνιαία δόση του κατά 50 ευρώ.

    Από τον Απρίλιο φέτος, το  euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί στο -0,3020% ενώ στην αρχή του έτους ήταν στο -0,57%.

    Σε θετικό έδαφος έχει περάσει το euribor 6 μηνών στο 0,034% και το euribor 12 μηνών διαμορφώθηκε χθες στο 0,569%  και διπλασιάστηκε σχεδόν μέσα σε ένα μήνα καθώς στις αρχές Μαϊου ήταν στο  0,227%. Ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο -0,50%.

    Χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το σήμα της ανόδου των επιτοκίων ύστερα από 11 χρόνια (τα 8 σε αρνητικό έδαφος) λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε διαμορφώσει ένα μονοπάτι και οι συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου είναι τα πρώτα βήματα στο δρόμο για τις αυξήσεις των επιτοκίων μας».

    Ακόμα παραδέχθηκε πως σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Όμως η άνοδος του κόστους χρήματος είναι ήδη εμφανής στην τιμολόγηση όλων των δανείων. Και το τελευταίο διάστημα τα αιτήματα που δέχονται οι τράπεζες για στεγαστικά δάνεια αφορούν αποκλειστικά σταθερές διάρκειες. Ωστόσο, καθώς είναι άγνωστο που θα διαμορφωθούν τα κυμαινόμενα επιτόκια, οι δανειολήπτες καλό θα ήταν να κλειδώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων σε σταθερά επιτόκια, τα οποία είναι διαμορφώνονται ακόμα σε προσιτά επίπεδα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τον Απρίλιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,14%. Και το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%.

    Διαβάστε επίσης

    Συμφωνία Μεγάρου Μαξίμου και τραπεζών για αναστολή κλεισίματος καταστημάτων στην επαρχία;

    Χωρίς ρόλο και veto το ΤΧΣ – «Ελεύθερες» ξανά οι ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ