• ΑΓΟΡΕΣ

    JPMorgan: Γιατί οι αγορές μετοχών κινούνται από «το ένα άκρο στο άλλο»

    Ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της JP Morgan, Mislav Matejka

    Ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της JP Morgan, Mislav Matejka


    H JPMorgan εκτιμά ότι οι αγορές κινούνται από «το ένα άκρο στο άλλο» και ίσως τώρα να είναι ένα καλό σημείο εισόδου στις μετοχές ανάπτυξης για ένα νέο ανοδικό ριμπάουντ, εξηγεί ο Mislav Matejka της JPMorgan στην τακτική του για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών.

    Η άποψη της αγοράς είναι ότι η Fed θα συνεχίσει στο δρόμο των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια στο άμεσο μέλλον και ότι οι ανοδικές κινήσεις αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να πιέζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών, εκτιμά ο Matejka και η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης για τις αγορές μετοχών της JP Morgan.

    Από την άλλη όμως, τη δεδομένη χρονική στιγμή που οι μετοχές «growth» και ειδικά το σκέλος στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών έχει υποχωρήσει, θα μπορούσε να υπάρξει μια ευκαιρία για μια ακόμη επάνοδο των μετοχών ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμη και τακτική βάση, παρόμοια με αυτή που υπήρξε το καλοκαίρι.

    Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα μηνός ή και λίγο περισσότερο, οι μετοχές αξίας (value) απέφεραν υψηλότερες επιδόσεις με κορυφαίους κλάδους τις τράπεζες (σύσταση υπεραπόδοσης) και τις ασφαλιστικές εταιρείες (σύσταση υπεραπόδοσης) δεδομένων των ισχυρών τάσεων κερδοφορίας και του περιορισμένου κινδύνου defaults.

    H JPM διατηρεί τη θετική προσέγγιση στη βάση των θεμελιωδών προοπτικών για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων.

    Ως προς τον τραπεζικό κλάδο, η JP Morgan σημειώνει επίσης πως η συνολική ζήτηση δανείων εξακολουθεί να είναι θετική τόσο για την εταιρική όσο και για την καταναλωτική πίστη, τη στιγμή που τα στεγαστικά δάνεια έχουν υποχωρήσει.

    Τι να περιμένουμε στις αγορές

    «Οι επόμενοι 6 με 9 μήνες είναι πιθανό να αποδειχθούν αρκετά διαφορετικοί από τους τελευταίους 6 με 9 μήνες. Καταρχήν, ο δείκτης PMI στις ΗΠΑ βρίσκεται στις 49 μονάδες, ήτοι σε περιοχή μείωσης (σ.σ. κάτω από 50 είναι περιοχή πτώσης), ενώ υπάρχουν εταιρείες που στέλνουν ένα ισχυρό σήμα ως προς τις προοπτικές της κερδοφορίας τους, με πιθανές αναθεωρήσεις της δραστηριότητα πιο το χειρότερο», εξηγεί η τράπεζα.

    «Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε δυσάρεστα υψηλά επίπεδα, αλλά αναμένεται να δείχνει όλο και πιο ορατά σημάδια κορύφωσης και επακόλουθης υποχώρησης. Ενθαρρυντικά σημάδια απορρέουν και από αρκετές μετρήσεις γύρω από τις προοπτικές του πληθωρισμού που δείχνουν επίσης κάποια χαλάρωση των πιέσεων.

    Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο πλαίσιο των ερευνών καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί τελευταία, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις υπέρβασης των αποθεμάτων, με τον δείκτη νέων παραγγελιών προς τα αποθέματα στις ΗΠΑ να υποχωρεί πρόσφατα στο χαμηλότερο άκρο του εύρους, ενώ και οι προθέσεις εταιρικής τιμολόγησης έχουν σαφώς μειωθεί», επισημαίνει η JPM.

    Τέλος, η Fed δεν ξεκινά τις αυξήσεις στα επιτόκια από μηδενική βάση, όπως στον προηγούμενο κύκλο, αλλά από το 3,25% και αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει να υποχωρήσει η επιθετική «ρητορική», καθώς έχει ήδη τιμολογηθεί επιτόκια 4,6% από τις αγορές.

    Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις περαιτέρω ανοδικές κινήσεις στα yields (αποδόσεις) των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία δείχνουν να βρίσκονται σε υπερπουλημένες ζώνες σε αυτή τη φάση, καταλήγει η JPM.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκηνικό τέλειας καταιγίδας στις αγορές!



    ΣΧΟΛΙΑ