Οικονομία

Παραγραφή χρεών από τον ΕΦΚΑ στη 10ετία – Αυξάνονται οι δόσεις στην πάγια ρύθμιση

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική διάταξη στη Βουλή που θα περιλαμβάνει δυο σημαντικές ρυθμίσεις για όσους έχουν ασφαλιστικές οφειλές.

Η πρώτη αφορά την υιοθέτηση ίδιου καθεστώτος ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών με αυτό που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην εφορία με την πάγια ρύθμιση οφειλών από 12 δόσεις που είναι σήμερα να φτάνει τις 24 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τις 48 και η δεύτερη την παραγραφή οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών εφόσον έχει παρέλθει 10ετία και όχι 20ετία που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συντάσσουν το κείμενο της τροπολογίας που θα περιλαμβάνει την μείωση των ετών από 20 σε 10 για την παραγραφή των ασφαλιστικών οφειλών, η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί πριν το τέλος Ιουλίου.

Όπως επισήμανε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής και πλέον θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με την συμμόρφωση του καθεστώτος με βάση τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Η νέα τροπολογία θα ρυθμίζει οριζόντια και αναδρομικά το ζήτημα της παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών στην 10ετία. Μελετάται στην παραγραφή να εντάσσονται οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κλπ).

Βασικό ζητούμενο είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν την βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η νέα ρύθμιση θα αφορά την περίοδο 2006 – 2012.

Η νομοθετική διάταξη ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης, σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους,  που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, παραμένουν  εγκλωβισμένοι.  Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%, βάσει της απόφασης του ΣτΕ που αφορά μη βεβαιωμένες οφειλές.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης, χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, αρκεί, βεβαίως να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Πέραν, βεβαίως της επάρκειας του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης και των ηλικιακών κριτηρίων, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η εξής: το συνολικό χρέος της δεκαετίας, όπου όπως αναφέρθηκε δεν περιλαμβάνει βεβαιωμένες οφειλές και συνθέτεται από ένα μείγμα πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων, οφειλών από αναγνώριση πλασματικών ετών κτλ., να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τις 6.000 για τους αγρότες. Η περίοδος της δεκαετίας, από το 2027 και μετά θα μειωθεί στα 5 έτη.

Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης

Ακόμη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν -όπου αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα- σε ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων από 12 σε 24, όπως ισχύει για τις οφειλές στην εφορία με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων οι οποίες θα φτάνουν στις 24 για όλες τα χρέη από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ και στις 48 αν τα χρέη προέρχονται από φόρο κληρονομιάς ή πρόστιμα (κάτι που προκύπτει ανάλογα με το εισόδημα του).

Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Αυτό ισχύει για να έχουν κίνητρο οι οφειλέτες να πληρώνουν το χρέος σε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό δόσεων.

Διαβάστε επίσης

Τον Σεπτέμβριο η έκδοση 97.800 επικουρικών συντάξεων

Πρόστιμα σε όσους καταστρατηγούν το ωράριο μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρταςΣΧΟΛΙΑ