• Οικονομία

    Τον Σεπτέμβριο η έκδοση 97.800 επικουρικών συντάξεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πόσο αυξάνονται οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα (παραδείγματα)

    Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης


    Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έκδοση των πρώτων επικουρικών συντάξεων για ασφαλισμένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Η εκκαθάριση του στοκ των κύριων συντάξεων έως το τέλος του καλοκαιριού, οδήγησε στην έκδοση περιορισμένου αριθμού επικουρικών κάτι που θα ανατραπεί άρδην από τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαίου που έχει στη διάθεσή του το «Mononews» σε εκκρεμότητα βρίσκονται 97.728 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, εκ των οποίων οι 29.254 αφορούν το δημόσιο και 68.474 τον ιδιωτικό τομέα. Για τις μισές από αυτές έχει ήδη εκδοθεί η οριστική απόφαση για την καταβολή της κύριας σύνταξης. Η εκτιμώμενη δαπάνη για την αποπληρωμή τους ανέρχεται σε 225,66 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου, η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί ότι με την έκδοση των επικουρικών συντάξεων θα ασχοληθούν τους επόμενους μήνες και οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους και για τον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης.

    Μάλιστα από τις 500 νέες προσλήψεις υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ, το 20%, δηλ. 100 άτομα, θα ασχοληθεί μόνο με την έκδοση συντάξεων επικουρικής ασφάλισης.

    Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, με στόχο τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών που υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και για τον δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για την υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, η οποία καλύπτει όλα τα τέως ταμεία του ιδιωτικού τομέα, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου των αιτημάτων.

    Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Έτσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

    Με το νέο σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους 3-4 μήνες από την έκδοση της κύριας.

    Σε λειτουργία έχει τεθεί η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους δύο μήνες, αλλά και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων του ΕΤΕΑΕΠ μαζί με συντάξεις που κρίνονται ως ανελαστικές:

    -Στο δημόσιο εκκρεμούν 37.731 αιτήσεις, εκ των οποίων για τις 18.145 έχει εκδοθεί κύρια σύνταξη και μπορεί να εκδοθεί άμεσα η επικουρική για 8.618.

    -Στο επικουρικό του τ. ΕΤΕΑΜ οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 66.203, εκ των οποίων για τις οποίες για τις 39.722 έχει εκδοθεί κύρια σύνταξη και μπορεί να βγει επικουρική για 31.777.

    -Στο επικουρικό των τομέων Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ εκκρεμούν 4.884 αιτήσεις, εκ των οποίων για τις 4.249 έχει εκδοθεί κύρια σύνταξη και μπορεί να εκδοθεί άμεσα η επικουρική για 2.510.

    -Στο επικουρικό του ΝΑΤ (ναυτικοί) εκκρεμούν 3.620 αιτήσεις, εκ των οποίων για τις 2.570 έχει εκδοθεί κύρια σύνταξη και μπορεί να εκδοθεί άμεσα η επικουρική για 2.185.

    -Στον υπόλοιπα επικουρικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα εκκρεμούν 13.497 αιτήσεις, εκ των οποίων για τις 7.472 έχει εκδοθεί κύρια σύνταξη και μπορεί να εκδοθεί άμεσα η επικουρική για 2.416. Πρόκειται για επικουρικές ταμείων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων, τραπεζών, δημοσιογράφων, των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων κ.α.

    Διαβάστε επίσης

    Μόνο 400.000 συνταξιούχους δικαιώνει το ΣτΕ- Σε βάθος χρόνων θα λάβουν αναδρομικά από 580 έως 3.300 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ