• Οικονομία

    Πάουελ: Η FED θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να προστατεύσει τo τραπεζικό σύστημα – Γιατί δεν προχώρησε σε παύση των αυξήσεων

    • NewsRoom
    Jerome Powell, πρόεδρος της Fed

    Jerome Powell, πρόεδρος της Fed


    Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να προστατεύσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

    Μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC, ο Πάουελ υποστήριξε πως «το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας όπως απαιτείται για να το διατηρήσουμε ασφαλές και υγιές».

    «Επιπλέον, δεσμευόμαστε να μάθουμε τα διδάγματα από αυτό το επεισόδιο και να εργαστούμε για να αποτρέψουμε να επαναληφθούν επεισόδια από γεγονότα όπως αυτό», πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής της FED υποστήριξε πως οι ροές καταθέσεων επανέρχονται σε καλό δρόμο και πως έχουν  σταθεροποιηθεί την τελευταία εβδομάδα. Ανέφερε πως οι ισχυρές ενέργειες που έλαβαν η Fed, το Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC αποδεικνύουν ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών και το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλή. Η κεντρική τράπεζα πραγματοποιεί τώρα μια ενδελεχή εσωτερική επανεξέταση για να δει πού μπορεί να ενισχύσει την εποπτεία και τη ρύθμιση.

    «Αυτό που λέω είναι ότι έχετε δει ότι έχουμε τα εργαλεία για να προστατεύσουμε τους καταθέτες όταν υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην οικονομία ή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία. Νομίζω ότι οι καταθέτες πρέπει να υποθέσουν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς», ανέφερε σε άλλο σημείο.

    Ο πρόεδρος της Fed αναγνώρισε πάντως πως τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο τραπεζικό σύστημα, μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank θα δημιουργήσουν αυστηρότερους όρους πίστωσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα. «Είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί η έκταση αυτών των επιπτώσεων, και επομένως πολύ νωρίς για να καθοριστεί πώς θα ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική», επεσήμανε.

    Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η Κεντρική τράπεζα χρειάζεται να καλύψει ακόμα κάποια απόσταση στην μάχη της για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.  «Η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Πάντως, παραδέχθηκε πως σημειώθηκε κάποια πρόοδος και πως επίσης ότι η Fed θα αξιολογήσει τα δεδομένα και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει στην πολιτική. «Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά η ισχύς αυτών των πρόσφατων μετρήσεων δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές», είπε ο Πάουελ.

    Ο Πάουελ εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη διοίκηση της Silicon Valley Bank, τονίζοντας πως «απέτυχε άσχημα», ενώ εξέθεσε τους πελάτες της σε «σημαντικό κίνδυνο ρευστότητας». Πρόσθεσε ότι απαιτείται ισχυρότερη εποπτεία και ρύθμιση για να αποτραπεί άλλη μια σειρά τραπεζικών καταρρεύσεων και κρίσης καταθέσεων.

    «Το μόνο ενδιαφέρον μου είναι να εντοπίσουμε τι πήγε στραβά εδώ», είπε ο Πάουελ.

    Λάθος να περιμένετε μειώσεις επιτοκίων φέτος

    Ο πρόεδρος της Fed εξήγησε πως η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων (FOMC) εξέτασε την πιθανότητα μιας παύσης στις αυξήσεις επιτοκίων υπό το φως της τραπεζικής κρίσης.

    «Το είδαμε πράγματι αυτό τις μέρες πριν από τη συνάντηση», είπε ο Πάουελ. Ωστόσο, η ισχυρή συναίνεση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. προέκυψε από τα ενδιάμεσα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας που εμφανίστηκαν ισχυρότερα από το αναμενόμενο πριν από τα πρόσφατα γεγονότα.

    «Είμαστε δεσμευμένοι στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και όλα τα στοιχεία λένε ότι το κοινό έχει εμπιστοσύνη ότι θα το πράξουμε ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη με τις πράξεις μας, καθώς και με τα λόγια μας», είπε ο Πάουελ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά κάνει λάθος αν αναμένει μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος. Η περίληψη των οικονομικών προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη προβλέπει αργή ανάπτυξη, σταδιακή μείωση του πληθωρισμού και εξισορρόπηση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. «Σε αυτή την πιο πιθανή περίπτωση, αν συμβεί αυτό, οι συμμετέχοντες δεν θα δουν μειώσεις επιτοκίων φέτος», επεσήμανε ο Πάουελ.

    Πρόσθεσε πάντως ότι αυτό που βρίσκεται μπροστά για την οικονομία μπορεί να είναι «αβέβαιο», αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν βρίσκονται επί του παρόντος στις «βασικές προσδοκίες» της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

    «Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια υψηλότερα, θα το κάνουμε», είπε ο Πάουελ. «Πιστεύω ότι προς το παρόν, ωστόσο…βλέπουμε την πιθανότητα πιστωτικής σύσφιξης. Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μακροοικονομία».

    Ο πρόεδρος είπε ότι η Fed θα παρακολουθεί επίσης στενά τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας. «Φυσικά, θα φτάσουμε τελικά σε αρκετά αυστηρή πολιτική για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%,» είπε ο Πάουελ.

    Διαβάστε επίσης

    FED: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Ακόμα μια αύξηση προβλέπουν οι περισσότεροι αξιωματούχοι

    WSJ: Η UBS θα περικόψει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ