• Οικονομία

    FED: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Ακόμα μια αύξηση προβλέπουν οι περισσότεροι αξιωματούχοι

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Την αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β., όπως αναμενόταν από την αγορά, ανακοίνωσε πριν από λίγο η FED.

    Ειδικότερα, τα βασικά της επιτόκια αυξάνονται στο εύρος 4,75% με 5%.

    Σύμφωνα με τη FED, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό, ενώ η  επιτροπή νομισματικής πολιτικής παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού. Όπως σημειώνει «ενδέχεται να ενδείκνυται κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου».

    Παράλληλα η FED εξέδωσε και τις πρώτες εκτιμήσεις της για το 2023. Σε αυτές η πλειοψηφία των αξιωματούχων της FOMC  (10 αξιωματούχοι) προβλέπουν ακόμα μία αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μ. β. μέσα στο 2023, η οποία θα οδηγήσει στην μέση τιμή του 5,125%. Τρεις αξιωματούχοι προβλέπουν αύξηση έως το 5,375%, τρεις έως το 5,625% ενώ ένας έως το 5,875%. Αντίθετα ένας προβλέπει το πάγωμα των αυξήσεων στο 4,875%.

    Παράλληλα, οι αξιωματούχοι βλέπουν την ανάπτυξη το 2023 να φτάνει στο 0,4%, ελαφρώς μειωμένη από την πρόβλεψή του Δεκεμβρίου, την ανεργία στο 4,5% (από 4,6% στην πρόβλεψη του Δεκεμβρίου) και τον πληθωρισμό στο 3,3% (από 3,1% στην προηγούμενη πρόβλεψη).

    Η ανακοίνωση της FED

    Πρόσφατοι δείκτες δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής. Οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και τρέχουν με έντονο ρυθμό. Tο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.

    Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

    Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 4-3/4 έως 5 τοις εκατό. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική.

    Η Επιτροπή αναμένει ότι ενδέχεται να ενδείκνυται κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Κατά τον καθορισμό της έκτασης των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διαθέσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και χρέη των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

    Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

    Ψήφισαν για τη δράση της νομισματικής πολιτικής ο Jerome H. Powell, Πρόεδρος. John C. Williams, Αντιπρόεδρος; Michael S. Barr; Michelle W. Bowman; Lisa D. Cook; Austan D. Goolsbee; Patric Harcer; Philip N. Jefferson; Neel Kashkari; Lorie K. Logan; και Christopher J. Waller.

    Τι λένε οι αναλυτές

    Η Liz McCormick του Bloomberg συμβουλεύει:
    “Οι διαπραγματευτές των swaps διατήρησαν σταθερό το πόσο ψηλά βλέπουν το επιτόκιο αναφοράς της Fed να φτάνει κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, περίπου στο 4,95% τον Μάιο, αλλά διεύρυναν τον βαθμό στον οποίο προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια στη συνέχεια – σε περίπου περίπου 76 μονάδες βάσης χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους”.

    Σημείωμα από τον Neil Dutta της Renaissance Macro Research:
    “Το 2023, η Fed βλέπει λίγο χαμηλότερη ανεργία, λίγο υψηλότερο πληθωρισμό . Αυτό αποτυπώνει χαλάρωση από την πλευρά της”.

    Ο Ira Jersey της BI λέει ότι θα το χαρακτήριζε συνολικά ως μια ήπια δήλωση:
    “Μια ακόμη αύξηση είναι πιθανή, αλλά οι αλλαγές στη δήλωση του καθιστούν πιο πιθανή μια παύση τον Μάιο”.

    Bloomberg Economics:
    “Είναι αξιοσημείωτο ότι η δήλωση πλέον δεν αναφέρει ότι η FOMC αναμένει “συνεχείς αυξήσεις” των επιτοκίων – τώρα, αναμένουν “κάποια πρόσθετη σταθεροποίηση της πολιτικής”. Αυτό υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι στην επιτροπή θεωρούν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πλησιάζει σε επαρκώς περιοριστικό έδαφος. Αυτό συνάδει με το επικαιροποιημένο dot plot που δείχνει ένα αμετάβλητο επιτόκιο αιχμής 5,1% (που αντιστοιχεί σε ένα ανώτατο όριο 5,25% για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων)”.



    ΣΧΟΛΙΑ