• Ναυτιλία

    WSJ: Η UBS θα περικόψει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Credit Suisse

    UBS-Credit Suisse


    Για την πιθανότητα η UBS να συρρικνώσει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο ύψους 10 δισ. δολαρίων που “κληρονόμησε” με την εξαγορά της Credit Suisse, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

    Η Credit Suisse είναι ο 10ος μεγαλύτερος δανειστής ναυτιλιακών στον κόσμο, ενώ το ήμισυ περίπου του εν λόγω χαρτοφυλακίου της περιλαμβάνει Έλληνες πλοιοκτήτες.

    Όπως αποκαλύπτει το εν λόγω δημοσίευμα, οι κορυφαίοι ναυτιλιακοί τραπεζίτες της Credit Suisse δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για τις όποιες αλλαγές, αλλά πολλοί αναμένουν ότι η UBS θα προχωρήσει σε μείωση της χρηματοδότησης πλοίων και θα αφήσει έτσι το χαρτοφυλάκιο να συρρικνωθεί.

    Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η UBS προτιμά να μην συνάπτει συμφωνίες χρηματοδότησης που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία.

    Η UBS θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει να πουλήσει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι μια ταχεία πώληση ενέχει τον κίνδυνο να διώξει πλούσιους καταθέτες, ανέφεραν οι πηγές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τράπεζα είναι απίθανο να διατηρήσει την εν λόγω δραστηριότητα ανέπαφη, είπαν.

    Επιπλέον, η πώληση του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να ωθήσει τους ιδιοκτήτες να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους σε άλλες τράπεζες. Ωστόσο, η αποσύνδεση των ναυτιλιακών δανείων από τις καταθέσεις διαχείρισης πλούτου θα πάρει χρόνο.

    Να σημειωθεί δε ότι, οι Έλληνες πλοιοκτήτες εκτιμάται ότι έχουν πάνω από 1 δισ. δολάρια σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία

    Εντούτοις, εκπρόσωπος της UBS δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η τράπεζα θα διατηρήσει ή θα πουλήσει το χαρτοφυλάκιο ναυτιλίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Οριακή άνοδος εν αναμονή των αποφάσεων της Fed – Στο +0,15% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ