F

Οικονομία

Προκαταβολή σύνταξης σε πάνω από 2.000 οφειλέτες με παρέμβαση Χατζηδάκη

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Περισσότεροι από 2.000 συνταξιούχοι που είχαν οφειλές και μέχρι σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν δικαιούταν σύνταξη αναμένεται να λάβουν σήμερα την προκαταβολή της σύνταξης που θα καταβληθεί για πρώτη φορά από τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προχώρησαν στην απαιτούμενη διασταύρωση των στοιχείων με αποτέλεσμα 2.000 ασφαλισμένοι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λάβουν την σύνταξή τους με την αναπροσαρμογή του ύψους των οφειλών να αποκτήσουν εισόδημα. Η πίστωση των χρημάτων και των αναδρομικών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης θα πιστωθούν από τον e-ΕΦΚΑ σήμερα το απόγευμα.

Όπως είχε αποκαλύψει το mononews.gr, η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει ότι το όριο των οφειλών για το σύνολο των λεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων διαμορφώνεται σε 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις), ενώ για τους αγρότες σε 6.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο χιλιάδες οφειλέτες- εν δυνάμει συνταξιούχοι- θα μπορέσουν να λάβουν ακόμη και προκαταβολή της σύνταξης τους στο ύψος της εθνικής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ).

Μέχρι σήμερα το όριο των 20.000 ευρώ ίσχυε για τους ελεύθερους επαγγελματίες μόνο στα χαρτιά, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίας του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) διαχώριζαν την οφειλή σε κύρια και προσαυξήσεις και απέρριπταν τις αιτήσεις ρύθμισης της οφειλής και αποπληρωμής της μέσω της σύνταξης εάν το ποσό της κύριας οφειλής υπερέβαινε τις 14.202 ευρώ, ακόμη κι αν το σύνολο της οφειλής δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με επιστολή τόσο στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, όσο και στον προκάτοχο του είχε ζητήσει την εφαρμογή του ορίου των 20.000 ευρώ για το σύνολο της οφειλής, προκειμένου να επανεξετασθούν οι αιτήσεις χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν ήδη απορριφθεί.

Για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του πρ. ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς) το όριο των οφειλών για να λάβει κανείς σύνταξη είναι 15.000 ευρώ σήμερα. Με την διάταξη που προωθείται το όριο θα φτάσει τις 20.000 ευρώ.

Το όριο των οφειλών αλλάζει και για τους αγρότες, το οποίο σήμερα είναι 4.000 ευρώ. Το νέο όριο που εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας είναι 6.000 ευρώ και η αποπληρωμή της οφειλής να πραγματοποιείται σε 60 δόσεις.

Ποιοι θα λάβουν προκαταβολή σύνταξης

Με την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας προκαταβολή σύνταξης και αναδρομικά ποσά θα λάβουν 36.088 ασφαλισμένοι που περιμένουν την σύνταξη τους ακόμη και πέντε χρόνια.

Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

– 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

– 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

– 384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

– 384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται

– 384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.
Προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί διαδοχικά σε οποιαδήποτε φορέα ασφάλισης ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν εξετάζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στον τελευταίο φορέα κλπ).

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα η πληρωμή του Δώρου Πάσχα από κράτος και εργοδότες – Τι ισχύει για τις αναστολές συμβάσεων

Δίμηνη παράταση για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στα εργασιακά – Άκυρη η απόλυση εργαζομένου που δεν θα δεχθεί το 10ωρο


ΣΧΟΛΙΑ