• Οικονομία

    P. Kazarian (Japonica) στο mononews: Κοντόφθαλμη η πολιτική των παροχών – Υπονομεύει την έξοδο στις αγορές

    Paul B. Kazarian CEO of Japonica Partners

    Paul B. Kazarian CEO of Japonica Partners


    Στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συνετής διαχείρισης των οικονομικών θα πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα και μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Japonica Partners, Paul Kazarian. Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός επενδυτής μιλώντας στο mononews.gr στο περιθώριο του συνεδρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» επισημαίνει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να αμυνθεί η ελληνική οικονομία και να προστατευθεί από τους εξωτερικούς κινδύνους που ελλοχεύουν στο διεθνές περιβάλλον.

    Μάλιστα, -σε αντίθεση με όσα υποστήριζε την ίδια εποχή πέρυσι- δεν διστάζει να καυτηριάσει την πολιτική των παροχών, στην οποία επιδίδεται τελευταία η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλώνοντας αντίθετος με αυτές τις πρακτικές, οι οποίες όπως λέει είναι κοντόφθαλμες και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

    «Αντί να δίνετε επιδόματα για τις αγορές χριστουγεννιάτικων δώρων, θα ήταν καλύτερο να αξιοποιούσατε τα χρήματα κάπου αλλού, όπου θα απέδιδαν περισσότερα, όπως σε έργα υποδομής, στην ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας κα.», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Kazarian, η μη ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων στέλνει παράλληλα και λάθος μήνυμα στους επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα και τελικά υπονομεύει την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές. Και αυτό, όπως εξηγεί, γιατί οι έκτακτες δαπάνες που γίνονται δεύτερη συνεχή –και αυτό είναι το πρόβλημα- αυξάνουν το ρίσκο και δημιουργούν αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα.

    «Δεν μπορεί», όπως τονίζει, «να ξοδεύετε δισεκατομμύρια ευρώ σε αχρείαστες παροχές και μετά να ζητάτε από τους επενδυτές χρήματα για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Είναι μια μυωπική στάση». Μόνο μέσα από την μακροπρόθεσμη προσέγγιση στη διαχείριση των οικονομικών θα έρθουν σημαντικά αποτελέσματα και θα θωρακισθεί η χώρα, εκτιμά ο επικεφαλής της Japonica Partners.

    «Σημαντικά βήματα προόδου»

    Αναγνωρίζει πάντως πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην αποτύπωση και παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών, τονίζοντας πως η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς, ύστερα από επτά αναδιαρθρώσεις, έχει μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος της.

    Αυτή τη στιγμή, όπως λέει ο κ. Kazarian, η Γαλλία και η Ιταλία και όχι η Ελλάδα αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν αναπτύσσεται με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Μάλιστα, με βάση ανάλυση της Japonica Partners η εικόνα που εμφανίζουν αυτές οι χώρες από την ένταξή τους στην Ευρωζώνη μέχρι και πέρυσι είναι αρκετά προβληματική.

    Ενδεικτικό του σκεπτικισμού του είναι και η διστακτικότητα που έχει να επενδύσει κρατικά ομόλογα αυτών των χωρών. Βέβαια, πέρα από την εικόνα των οικονομικών τους υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που τον κρατάει μακριά: αυτός δεν είναι άλλος από τις αλλαγές που επήλθαν στα συγκεκριμένα ομόλογα μετά το 2013, και ειδικότερα στη δυνατότητα που παρέχεται στην πλειονότητα των ομολογιούχων να τροποποιήσουν ανά πάσα στιγμή τους όρους των ομολόγων.

    Μηδένισε την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα

    Αξίζει να σημειωθεί πως από τα τέλη της περσινής χρονιάς, η Japonica Partners μηδένισε τη συμμετοχή της στο ελληνικό χρέος, μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που εφάρμοσε η κυβέρνηση και έτσι έπαψε να είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικού χρέους.

    Η επένδυση στο ελληνικό χρέος, πάντως αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής για τον αρμενικής καταγωγής Αμερικανό επενδυτή, καθώς «έβγαλε 4,3 φορές τα χρήματα που έβαλε». Ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η δεύτερη πιο κερδοφόρα επένδυση που έκανε την τελευταία 20ετία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Big brother για τους «κόκκινους» δανειολήπτες-Πώς σκανάρονται όλες οι συναλλαγές με κάρτα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο Μυτηλιναίος γίνεται (για μία ακομα φορά) ο επιχειρηματίας της χρονιάς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξοδο στις αγορές με ομόλογο 400-500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ