• Οικονομία

    Ουκρανία: Νέο πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ΕΕ

    • NewsRoom
    Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Έτοιμη να ανακοινώσει νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε προσεχή διεθνή σύνοδο δωρητών, ανέφερε χθες Δευτέρα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του ενήμερες για τους σχεδιασμούς της.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία και η Ιταλία προμήθευσαν την Ουκρανία με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, που χρησιμοποιείται πλέον από τον στρατό της χώρας καθώς αμύνεται έναντι της επίθεσης της Ρωσίας, δήλωσε χθες βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι.

    Το σύστημα αυτό προστατεύει υποδομές-κλειδιά και ανθρώπινες ζωές, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

    Το SAMP/T, αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μακρού βεληνεκούς με πυραύλους δύο σταδίων, αναπτύχθηκε από τη Γαλλία και την Ιταλία τα χρόνια του 2000.

    Σημειώνεται ότι η Ιταλία διαθέτει πέντε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα.

    Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές απ’ την ανατολή ως τη δύση

    Παράλληλα, η Ρωσία εξαπέλυσε εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με τις αρχές της πρωτεύουσας, πόλεων και περιφερειών από το ανατολικό ως το δυτικό τμήμα της χώρας να κάνουν λόγο για πλήγματα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμού πέρασε τη νύχτα αφουγκραζόμενο τις σειρήνες της αεράμυνας και τις εκρήξεις.

    Η στρατιωτική διοίκηση της Λβιβ των 70.000 κατοίκων, περίπου 70 χιλιόμετρα από την Πολωνία, κράτος μέλος του NATO, ανέφερε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν «κρίσιμη υποδομή» με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα.

    Ο Γιούρι Μαλάσκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην περιφέρεια Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), ανέφερε μέσω Telegram πως αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας έβαλαν στο στόχαστρο τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Και σε αυτή την περιφέρεια, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ως αυτό το στάδιο.

    Νωρίτερα, η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου ανέφερε πως η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να απωθήσει ρωσική επιδρομή με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι στην ουκρανική πρωτεύουσα και στην περιφέρειά της.

    Ούτε το συνολικό εύρος της επιχείρησης ούτε η πλήρης έκταση των ζημιών έχουν ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τιερί Μπρετόν (ΕΕ): Επιταχύνονται οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

    Πούτιν: Είχαμε υπογράψει συνθήκη ειρήνης με Ουκρανία το Μάρτιο του 2022

    Λονδίνο: Κρατά «παγωμένες» τις περιουσίες των Ρώσων

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ