• Οικονομία

    Όλα όσα συζήτησαν οι 4 τραπεζίτες με τον Κωστή Χατζηδάκη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Η συναντίληψη είναι η λέξη που χαρακτήρισε τη χθεσινή δίωρη συνάντηση, που είχε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τους CEOs  των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς υπουργείο και τραπεζίτες βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και με κοινό στόχο την ανάπτυξη.

    Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε όλα τα κρίσιμα θέματα, αρχής γενομένης από τα  δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, ο «Ηρακλής ΙΙΙ» που έρχεται για να «καθαρίσει» τα εναπομείναντα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και POS παντού για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως και το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε επιτόκια καταθέσεων και δανείων.

    Τραπεζίτες και υπουργός συμφώνησαν πως κοινό στόχο έχουν την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    Σημειώνουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, και η Γενική Διευθύντρια Χαρούλα  Απαλαγάκη, ενώ από την πλευρά του υπουργείου συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, η Θεώνη Αλαμπάση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

    Ως προς το ζήτημα του προγράμματος Ηρακλής ΙΙΙ, οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι θα βοηθήσει στην απαλλαγή και των μη συστημικών από τα «κόκκινα» δάνεια,  θα  συμβάλλει στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στη θεμελίωση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία για να κάνει το άλμα της προς το αύριο.

    Στο ζήτημα της  αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες υπήρξε ευρεία συναντίληψη, καθώς το δημόσιο βγαίνει από το πλάνο.

    Η αρχή θα γίνει από την Eurobank, που θα αποκτήσει το 1,4% που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, μέσα στο Σεπτέμβριο και αναμένεται να ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα –σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο ετοιμάζεται να απευθύνει πρόσκληση για τη διάθεση του 20% από το 40,3% που κατέχει στην Εθνική– ευθύς μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως και η διάθεση τμήματος ποσοστού από το 27% που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς.

    Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για το θέμα της «ψαλίδας»  ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων – καταθέσεων.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις ανέφερε ότι  καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση 15% στα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τα οποία προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις –υψηλότερες από αυτές των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις– και το ευρύ κοινό μπορεί να τοποθετηθεί μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των «έξυπνων» επενδυτικών  προϊόντων που λανσάρουν οι τράπεζες.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις και τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια.

    Ενώ  μετά την εμφάνιση των πρώτων ιδρυμάτων για την παροχή μικροπιστώσεων, θέλει να ενισχύσει το ρόλο των fintech,  των επενδυτικών funds και γενικά των μη παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων.

    Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση  συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών, προκειμένου οι αποταμιευτές να ενημερωθούν και για άλλα τραπεζικά προϊόντα –πέραν από τις παραδοσιακές καταθέσεις ταμιευτηρίου και προθεσμίας– τα  οποία προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

    Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι κομβικής σημασίας για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε τη συνεργασία των τραπεζών για την προώθηση των POS.

    Ενώ ζήτησε τη συνεργασία τους και για την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Χατζηδάκη με την Ένωση Τραπεζών: POS παντού και επιδόματα μέσω χρεωστικών καρτών

    Eurobank: Μισό δισ. δώρο στο εξωτερικό ισοζύγιο λόγω ΑΠΕ

    Χατζηδάκης: Έρχεται μπόνους για ένστολους και πανεπιστημιακούς – Ποια επιδόματα θα αυξηθούν



    ΣΧΟΛΙΑ