• Οικονομία

    ΟΗΕ: Σε επίπεδο ρεκόρ 92 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο δημόσιο χρέος

    • NewsRoom
    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ

    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ


    Άλμα στο επίπεδο ρεκόρ των 92 τρισ. δολαρίων έκανε το παγκόσμιο χρέος το 2022, λόγω των κυβερνήσεων των κρατών, τα οποία αναγκάστηκαν να δανειστούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

    Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το εγχώριο και το εξωτερικό χρέος έχουν πενταπλασιαστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αυξανόμενα με ρυθμό ταχύτερο από τη μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία από το 2.000 έχει τριπλασιαστεί.

    Το 30% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους ανήκει σε αναπτυσσόμενες χώρες, το 70% του οποίου αφορά την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, 59 χώρες έχουν λόγο του χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60%, επίπεδο που θεωρείται υψηλό.

    «Το χρέος αποτελεί ένα σημαντικό βάρος για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την αύξηση του κόστους, τις υποτιμήσεις νομισμάτων και της υποτονικής ανάπτυξης», επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

    Επιπροσθέτως, η αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος καθιστά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ακριβή για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρεται στην Έκθεση, η οποία σημειώνει ακόμη ότι οι τόκοι για την αποπληρωμή του χρέους υπερβαίνουν το 10% για 50 αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως.

    Διαβάστε επίσης

    Τα «ψιλά γράμματα» του νέου νομοσχεδίου για μισθούς, συντάξεις και φοροελαφρύνσεις

    Πότε μηδενίζουν επικουρικές, εφάπαξ και διεθνείς συντάξεις – Οι επόμενες πληρωμές

    Συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη με τους CEOs των servicers για εξωδικαστικό μηχανισμό, ρυθμίσεις, πλειστηριασμούς



    ΣΧΟΛΙΑ