• Οικονομία

    Ο Ερντογάν απομάκρυνε τον υπεύθυνο για τη μέτρηση του ΑΕΠ μετά τις χειρότερες από τις αναμενόμενες ανακοινώσεις

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ο Τζιχάτ Ερτζέ Ισμπασάρ, επικεφαλής εθνικών λογαριασμών στην Τουρκία, ο οποίο ήταν υπεύθυνος για τη μέτρηση του ΑΕΠ της χώρας, απομακρύνθηκε από τη θέση του στην κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat, μετά την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων που ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

    O Ισμπασάρ τοποθετήθηκε σε νέο τμήμα στα τέλη του περασμένου μήνα, ανέφεραν οι πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η κίνηση δεν έχει ανακοινωθεί.

    Ο ίδιος ο Ισμπασάρ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η TurkStat δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

    Η αποχώρηση του Ισμπασάρ ακολουθεί ανάλογες κινήσεις με δύο ανώτερα στελέχη που επέβλεπαν τους υπολογισμούς για τον πληθωρισμό, τα οποία απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους το 2022, ενώ και ο επικεφαλής απομακρύνθηκε πριν συμπληρώσει έναν χρόνο στη διευθυντική καρέκλα.

    Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2022  με τον πιο αργό ρυθμό μετά τη συρρίκνωση στην περίοδο της πανδημίας το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της TurkStat στις 30 Νοεμβρίου.

    Η επιβράδυνση ήταν αντίθετη με τους στόχους που είχε καθορίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

    Ο Τούρκος πρόεδρος, εν μέσω εκτόξευσης του πληθωρισμούς, ώθησε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στο να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της, με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ, ενθαρύνοντας τα φθηνά δάνεια.

    Η ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 3,9% εξακολουθούσε να είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην G20, αλλά έμεινε κάτω από τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Συγκρίθηκε επίσης δυσμενώς με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε 7,7%.

    Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων, ανέφερε η TurkStat, θα γίνουν τον Αύγουστο, δηλαδή μετά τις εκλογές.

    Το ετήσιο ΑΕΠ για όλο το 2022 θα ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές και τα στοιχεία θα υποδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο οι πολιτικές του Ερντογάν υπήρξαν επιτυχείς ως προς την υλοποίηση των υποσχέσεών του για οικονομική ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης

    Ιταλία-ΕΕ: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μελόνι και φον ντερ Λάιεν στην Ρώμη

    Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα καταδικάζει τις «τρομοκρατικές ενέργειες» των οπαδών του Μπολσονάρου



    ΣΧΟΛΙΑ