• Οικονομία

    Νέο sell-off στα ομόλογα, βυθίζεται η στερλίνα – Γιατί οι αγορές ανησυχούν για τον ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ

    Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Οικονομικών Βρετανίας


    Με τους Τόρις κατακερματισμένους και τη κούρσα διαδοχής μετά την φυγή της Τρας να μην έχει ακόμα κανένα επίσημο υποψήφιο, οι αγορές ανησυχούν για το μέλλον του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. Ο μοναδικός που κατάφερε να επιβραδύνει το sell-off σε ομόλογα, στερλίνα και μετοχές ετοιμάζει το νέο οικονομικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει στις 31 Οκτωβρίου. Εκτός, αν ο νέος πρωθυπουργός έχει άλλα σχέδια….

    Η αβεβαιότητα εκτόξευσε τις αποδόσεις ομολόγων και βύθισε γι’ ακόμη μία φορά τη στερλίνα.

    Οι δηλώσεις του Χαντ στην αρχή της εβδομάδας, στις οποίες πρακτικά ξήλωσε όλο το μίνι νομοσχέδιο της Τρας, αποδυναμώνοντας της, κατάφεραν να ηρεμήσουν πρόσκαιρα το έκρυθμο κλίμα και οι αγορές τον επιβράβευσαν με πρόσκαιρη ανάκαμψη.

    Ο ρόλος του Χαντ

    Το σενάριο για καθυστέρηση του νέου δημοσιονομικού σχεδίου, έτσι όπως αυτό αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του Χαντ τροφοδοτεί το κλίμα αβεβαιότητας σε μία οικονομία που ήδη έχει πληγεί σκληρά.

    Ο Τζέρεμι Χαντ έχει δηλώσει ότι εργάζεται για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όταν και θα παρουσιαστεί στην Βουλή. Όμως η παράλληλη διεξαγωγή της κούρσας διαδοχής έχει προκαλέσει ανησυχίες για το αν ο νέος ηγέτης των Τόρις θα στηρίξει το έργο του Χαντ.

    Το νομοσχέδιο σχεδιάστηκε να παρουσιαστεί στις 31 Οκτωβρίου, με την ελπίδα ότι θα περιορίσει το μέγεθος της νέας αύξησης επιτοκίων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Τράπεζα της Αγγλίας στις 3 Νοεμβρίου.

    Σφυροκόπημα στις αγορές

    Η στερλίνα καταγράφει απώλειες άνω του 1% και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν γι’ ακόμα μία φορά αγγίζοντας το 4%.

    «Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να ηρεμήσουν οι αγορές», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ, πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ έδειχνε να το καταφέρνει, συντάσσοντας ένα πακέτο που θα ήταν καθησυχαστικό για τις αγορές. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι οτιδήποτε σηματοδοτεί στις αγορές περισσότερο χάος, αστάθεια και αβεβαιότητα».

    Τα χρονοδιαγράμματα για τη διαδοχή εντείνουν αυτή την αβεβαιότητα, καθώς μέχρι τις 28 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει οριστεί ο νέος ηγέτης των Τόρις, μόλις τρεις μέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ο νέος πρωθυπουργός δεν θα έχει χρόνο να μελετήσει το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αλλά θα κληθεί να εφαρμόσει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

    «Εάν ο νέος πρωθυπουργός αποφασίσει να υποστηρίξει τον Τζέρεμι Χαντ ως υπουργό Οικονομικών, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην μπορεί να κατατεθεί το σχέδιο στις 31 Οκτωβρίου», είπε ο Χάμοντ. «Αν διοριστεί νέος υπουργός είναι ξεκάθαρο ότι θα θέλει χρόνο για να δει το πακέτο».

    To χρονοδιάγραμμα της διαδοχής

    Με βάση τους νέους κανονισμούς, που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, οι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος και, κατά συνέπεια, και του πρωθυπουργικού θώκου, θα χρειαστεί να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 Συντηρητικών βουλευτών ώστε να θέσουν υποψηφιότητα.

    Το υψηλό όριο σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τα αξιώματα, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι μόνο 357.

    Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

    Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι αγορές νίκησαν την Λιζ Τρας-Δύσκολη η επόμενη ημέρα για τον διάδοχό της



    ΣΧΟΛΙΑ