• Οικονομία

    Bloomberg: H EKT θα εκτοξεύσει τα επιτόκια παρά το ρίσκο της ύφεσης

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, ακόμη και όταν η ευρωζώνη υποκύψει στην ύφεση, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων που παρουσιάζει το Bloomberg.

    Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει στο 2,5% τον ερχόμενο Μάρτιο, περισσότερο από το 1,5% που προέβλεπε προηγούμενη δημοσκόπηση. Αυτή η άνοδος περιλαμβάνει μια αύξηση 75 μονάδων βάσης στις 27 Οκτωβρίου και άλλα μία αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.

    Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν πίσω από την καμπύλη στη μάχη ενάντια της ανόδου των τιμών, που είναι μόλις πέντε φορές μεγαλύτερη από τον στόχο του 2%.

    Deposit-Rate Path | Economists expect steeper hikes and higher terminal rate
    Οι οικονομολόγοι αναμένουν πιο απότομες αυξήσεις και υψηλότερο τελικό επιτόκιο

    Η έρευνα δείχνει ότι μια ύφεση στην οικονομία της ευρωζώνης των 19 κρατών μελών δεν θα οδηγήσει σε ανάσχεση των αυξήσεων των επιτοκίων, των οποίων η επιθετικότητα έχει αρχίσει να συμβαδίζει με αυτή της Fed, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τέσσερις μήνες αργότερα.

    Ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης μια ανησυχία ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε τελικά να αναγκαστεί να κάνει πίσω: Ένας αναλυτής είπε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ήδη από τον Ιούλιο, αν και η μέση πρόβλεψη είναι ότι η πρώτη μείωση θα έρθει το 2024.

    «Με την επικείμενη ύφεση, την πρόσφατη αναταραχή της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους αυξανόμενους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING. «Θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της τυφλής αποφασιστικότητας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και μιας πρόωρης στροφής».

    Ο καθορισμός της ιδανικής δόσης νομισματικής σύσφιξης θα είναι επικίνδυνος. Ενώ οι αυξανόμενες τιμές πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι αυξήσεις των επιτοκίων αρχίζουν να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες που ήδη προετοιμάζονται για άλμα στο κόστος της χειμερινής ενέργειας και ακόμη και πιθανές ελλείψεις.

    Ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν τα επιτόκια να φτάσουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία — που πιστεύεται ότι είναι κάπου κοντά στο 2% — προτού οι υπεύθυνοι αξιολογήσουν πόσο περισσότερο μπορούν να πιέσουν.

    «Ο πληθωρισμός θα παραμείνει επικίνδυνα υψηλός τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει απότομα αργότερα το επόμενο έτος», δήλωσε ο Nerijus Maciulis, οικονομολόγος στη Swedbank. «Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μεγάλη σύσφιξη».

    Πέρα από τα επιτόκια, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για το πότε θα αρχίσει η συρρίκνωση των ομολόγων των 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια) που απέκτησε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων.

    QT Timeline | Most economists see bond holdings starting to shrink by Q3 next year
    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν ότι τα ομόλογα αρχίζουν να συρρικνώνονται κατά το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους

    Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το QT θα ξεκινήσει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023, η πλειοψηφία δεν βλέπει την ΕΚΤ να είναι σε θέση να μειώσει πάνω από το 30% των συμμετοχών της — υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο εκρήξεων στις αποδόσεις των ομολόγων ορισμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης .

    Λίγο περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει το Transmission Protection Instrument — ένα εργαλείο που παρουσίασε τον Ιούλιο για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων αναταράξεων στην αγορά — κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

    Το 62% των οικονομολόγων αναμένει μια ανακοίνωση τον Οκτώβριο σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αποζημιώνονται ορισμένοι από τους βραχυπρόθεσμους εμπορικούς δανειστές μετρητών στην ΕΚΤ.

    Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι τράπεζες απολαμβάνουν εύκολες αποδόσεις της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους.

    Οι σκληρότεροι όροι αυτών των δανείων είναι πιθανό να επηρεάσουν τα κέρδη των τραπεζών, αν και ο πληθωρισμός παραμένει ο κορυφαίος κίνδυνος για τις προοπτικές της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην έρευνα.

    Risks to Outlook | Inflation still seen as biggest threat to euro-area economy
    Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να θεωρείται ως η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης

    «Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Elmar Voelker της LBBW. «Περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι απαραίτητη στις επόμενες συνεδριάσεις».

    Διαβάστε ακόμη:

    Morgan Stanley: Σε ύφεση το 2023 η Ευρώπη, αλλά η EKT θα αυξήσει 75μ.β. τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ