• Διεθνής πολιτική

    Σε δεινή θέση οι Τόρις: Η απόλυτη ταπείνωση, ο νέος ηγέτης και η βουτιά στις δημοσκοπήσεις

    • Bloomberg
    (επάνω) Ρίσι Σούνακ, Τζέρεμι Χαντ, Μπόρις Τζόνσον (κάτω) Μπεν Γουάλας, Πένι Μόρντοντ

    (επάνω) Ρίσι Σούνακ, Τζέρεμι Χαντ, Μπόρις Τζόνσον (κάτω) Μπεν Γουάλας, Πένι Μόρντοντ


    Το Συντηρητικό Κόμμα προσπαθεί απεγνωσμένα να χαράξει γραμμή μετά την καταστροφική πρωθυπουργία της Λιζ Τρας, αναζητώντας το ταχύτερο το νέο ηγέτη στο εσωτερικό του, που θα καταφέρει να ανατρέψει την πρωτοφανή πτώση που σημειώνει στις δημοσκοπήσεις.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το πολύ τρεις βουλευτές των Τόρις θα μπορούν να είναι υποψήφιοι. Ο επόμενος αρχηγός μπορεί να αποφασιστεί τη Δευτέρα, καθώς μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο και καταλήξουν σε δύο υποψηφίους, αυτός με την λιγότερη στήριξη πιθανότατα θα πιεστεί να αποσυρθεί.

    Τα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος θέλουν να οδηγήσουν τα γεγονότα τις επόμενες ημέρες βασισμένοι στον πραγματισμό αντί για την ιδεολογία.

    Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις ντρέπονται για το χάος που προκάλεσε η πρωθυπουργία του Τρας, η πιο σύντομη στη βρετανική ιστορία, η οποία έφερε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και άφησε τους πολίτες να αγωνίζονται με το υψηλότερο κόστος στεγαστικών δανείων.

    Αλλά σε ένα κόμμα που είναι διασπασμένο σε φατρίες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη και ο καλύτερος σχεδιασμός θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός υποψηφίου που θα χαίρει της εκτίμησης όλων.

    Αίσθηση προκαλούν οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άρχισαν τις εκκλήσεις «Φέρτε πίσω τον Μπόρις», για να αντικαταστήσει την διάδοχό του, λίγους μήνες μετά την καθαίρεσή του.

    Ακόμα κι αν δεν είναι υποψήφιος, οι υποστηρικτές του Τζόνσον θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προοπτικές του πρώην υπουργού οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος είχε διεκδικήσει την πρωθυπουργία πρόσφατα από την Τρας και είχε προειδοποιήσει για τα λάθη της οικονομικής πολιτικής της.  Ωστόσο, τον απεχθάνονται πολλοί βουλευτές που είναι πιστοί στον Τζόνσον, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι προκάλεσε την αποπομπή του τον Ιούλιο.

    Απόλυτη ταπείνωση

    Για ένα κόμμα που του αρέσει να θεωρείται ως ο καλύτερος διαχειριστής της οικονομίας της χώρας, η θητεία της Τρας αποτέλεσε την απόλυτη ταπείνωση. Το Συντηρητικό Κόμμα μετά από 12 1/2 χρόνια στην εξουσία, αντιμετωπίζει τώρα μια υπαρξιακή κρίση.

    Πρόσφατες έρευνες έδειξαν σταθερά το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Σερ Κιρ Ρόντνεϊ Στάρμερ να κατέχει προβάδισμα ρεκόρ, το οποίο αν αποτυπωθεί στις γενικές εκλογές εκατοντάδες Συντηρητικοί βουλευτές να χάσουν τις έδρες τους.

    Η επόμενη εθνική ψηφοφορία αναμένεται το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, πράγμα που σημαίνει ότι οι βουλευτές των Τόρις προσπαθούν ουσιαστικά να επιλέξουν ένα πρόσωπο που θα μπορεί να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας. Πολλοί ζητούν μια πιο σταθερή, επιχειρηματική φιγούρα μετά την παταγώδη αποτυχία της Τρας.

    Οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις δεν ήθελαν να κερδίσει η Τρας, αλλά το όραμά της για τις μικρές πολιτείες και τους χαμηλούς φόρους κέρδισε τα μέλη της βάσης. Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η επιλογή. Με κάθε αλλαγή αρχηγού, οι επικριτές προειδοποιούν ότι η δύναμη των Τόρις εξασθενεί ολοένα και περισσότερο.

    Οι υποψήφιοι για την ηγεσία θα χρειαστούν την υποστήριξη 100 βουλευτών των Τόρις μόνο για να μπουν στο ψηφοδέλτιο και δύο από αυτούς θα επιλεγούν τη Δευτέρα.

    Στη συνέχεια θα διενεργηθεί μια ενδεικτική ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών και υπάρχει μια έντονη αίσθηση ότι ο ηττημένος θα αποχωρήσει. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε τα μέλη της βάσης θα έχουν τον πρώτο λόγο στην απόφαση και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 28 Οκτωβρίου.

    Επιστροφή Τζόνσον;

    Οι υποστηρικτές του Τζόνσον είπαν ότι είχαν συνομιλίες με βουλευτές των Τόρις το βράδυ της Πέμπτης για να μετρήσουν τις πιθανότητές να είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ επισήμαναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός — του οποίου η σκανδαλώδης θητεία έληξε με μια άνευ προηγουμένου αποχώρηση υπουργών — δεν είχε λάβει οριστική απόφαση για το αν θα πάρει μέρος στην νέα κούρσα της πρωθυπουργίας.

    Ο Τζόνσον εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στα μέλη των Τόρις από τη βάση και πιθανότατα θα ήταν σίγουρος ο νικητής αν μπορούσε να είναι ο ένας από τους δύο τελικούς υποψηφίους.

    Ωστόσο, το όριο των 100 υποστηρικτών φαίνεται δύσκολο, δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές δεν τον έχουν συγχωρήσει για την δύσκολη θέση στην οποία έφερε το κόμμα.

    Οι άλλοι υποψήφιοι

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

    Ο Χαντ απέρριψε τα περισσότερα από τα σχέδια της Τρας και αποκατέστησε σε κάποιο βαθμό την τάξη τις αγορές. Την τελευταία φορά είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Σούνακ.

    Εν τω μεταξύ, η ηγέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών στην Βουλή των Κοινοτήτων Πένι Μόρντοντ είναι μία πιθανή υποψήφια. Ήρθε τρίτη στην κούρσα για την ηγεσία το καλοκαίρι, χάνοντας οριακά από την Τρας πριν ληφθεί η τελική απόφαση από τα μέλη του κόμματος.

    Κέρδισε τις εντυπώσεις από τις εμφανίσεις της στο Κοινοβούλιο και επισκίασε την Τρας αυτή την εβδομάδα, όταν της ζητήθηκε να προσπαθήσει να υπερασπιστεί την πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ωστόσο, δεν κατάφερε να λάμψει στα τηλεοπτικά debate, αφήνοντας το περιθώριο στην Τρας να την ξεπεράσει στον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας.

    Η νυν υπουργός διεθνούς εμπορίου Κέμι Μπέιντενοκ «σκέφτεται σοβαρά» να θέσει υποψηφιότητα, σύμφωνα με το γραφείο της. Εξέπληξε πολλούς με την καλή της επίδοση στον τελευταίο αγώνα παρά τη σχετική έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας. Εάν προσπαθήσει για δεύτερη φορά, θα μπορούσε να αποσπάσει μέρος του κόμματος, υπονομεύοντας ενδεχομένως τις πιθανότητες του Τζόνσον.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπράντον Λιούις διερευνά επίσης αν μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υποστηρικτών για να θέσει υποψηφιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του bloomberg.

    Ωστόσο, όποιος επικρατήσει θα κληθεί να δώσει μία δύσκολη μάχη απέναντι στον ολοένα και πιο δημοφιλή ηγέτη των Εργατικών.

    Σύμφωνα με έρευνα του Opinium για το ITV, οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο Στάρμερ θα γινόταν καλύτερος πρωθυπουργός από τους πρωτοπόρους των Τόρις, συμπεριλαμβανομένων των Τζόνσον, Σουνάκ, Μορντάντ και Μπάντενοχ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι αγορές νίκησαν την Λιζ Τρας-Δύσκολη η επόμενη ημέρα για τον διάδοχό της



    ΣΧΟΛΙΑ